Li Xiaopeng

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mitalit
Li Xiaopeng Pekingin olympialaisissa
Li Xiaopeng Pekingin olympialaisissa
Maa:  Kiina
Miesten telinevoimistelu
Olympiarenkaat Olympialaiset
Kultaa Kultaa Sydney 2000 nojapuut
Kultaa Kultaa Sydney 2000 joukkuekilpailu
Kultaa Kultaa Peking 2008 nojapuut
Kultaa Kultaa Peking 2008 joukkuekilpailu
Pronssia Pronssia Ateena 2004 nojapuut
MM-kilpailut
Kultaa Kultaa Lausanne 1997 joukkuekilpailu
Kultaa Kultaa Tianjin 1999 hyppy
Kultaa Kultaa Tianjin 1999 joukkuekilpailu
Kultaa Kultaa Debrecen 2002 hyppy
Kultaa Kultaa Debrecen 2002 nojapuut
Kultaa Kultaa Anaheim 2003 hyppy
Kultaa Kultaa Anaheim 2003 nojapuut
Kultaa Kultaa Anaheim 2003 joukkuekilpailu
Hopeaa Hopeaa Lausanne 1997 nojapuut
Hopeaa Hopeaa Melbourne 2005 nojapuut
Pronssia Pronssia Lausanne 1997 permanto

Li Xiaopeng (s. 27. heinäkuuta 1981 Changsha, Hunan) on kiinalainen telinevoimistelija.[1] Hän on keskittynyt erityisesti nojapuille ja hyppyyn. Li on nelinkertainen olympiavoittaja ja kahdeksankerainen maailmanmestari.

Li aloitti voimistelun vuonna 1987. Ensimmäisissä kansainvälisissä arvokilpailuissaann kymmenen vuotta myöhemmin, 1997 Lausannen MM-kisoissa, hän oli 16-vuotiaana voittamassa joukkuekilpailukultaa ja saavutti lisäksi hopeaa nojapuilta maanmiehensä Zhang Jingjinin takana, ja pronssia permannolta. 1998 maailmancupin finaaleissa hän saavutti voiton permannon ja nojapuitten kilpailuista.[2] Samana vuonna Aasian kisoissa Li voitti kultaa joukkuekilpailussa ja nojapuilta, sekä saavutti pronssia hypyssä[1].

1999 Tianjinin MM-kisoissa Li voitti joukkuekilpailusta ja hypystä kultaa, mutta vahvimmalla telineellään nojapuilla hänen sijoituksensa oli vasta kuudes. Kuitenkin seuraavana vuonna ensimmäisissä olympiakisoissaan Sydneyssä Li palasi takaisin kultakantaan nojapuilla ja oli jälleen mukana ylivoimaisesti kultaa voittaneessa Kiinan joukkuekilpailujoukkueessa. 2002 Stuttgartin maailmancupin finaalissa hän voitti nojapuukilpailun. Samana vuonna Debrecenin MM-kisoissa hän voitti kultaa hypystä ja nojapuilta. Seuraavana vuonna Anaheimin MM-kisoissa kultaa tuli hypyn ja nojapuitten lisäksi joukkuekilpailusta[2]. Li oli ennen kilpailuja käynyt Disneylandissa rentoutumassa[3]. Hänet valittiin vuonna 2003 vuoden voimistelijaksi maailmassa[4].

Ateenan olympialaisiin Li tähti tavoitteenaan kolme kultamitalia[4]. Hän kuitenkin kärsi nilkkavammasta[3] ja tulokset jäivät laihoiksi. Tuomisena oli vain pronssi nojapuilta. Hypyssä hän jäi seitsemänneksi ja Kiina jäi joukkuekilpailussa viidenneksi. Seuraavana vuonna käydyt Melbournen MM-kisat eivät menneet kovin paljon paremmin, kun Li saavutti nojapuilta hopeaa, mutta ei selviytynyt hypyssä edes loppukilpailuun kuten ei päässyt Kiinan joukkue joukkuekilpailussakaan.[2] Li oli kärsinyt kauden aikana lokakuussa Nanjingissa käydyissä kansallisissa kilpailuissa tulleesta nilkkavammasta. Vamma oli vain pahentunut Melbournen MM-kisoissa, ja tammikuussa nilkka leikattiin[5], minkä johdosta hän joutui jättämään väliin sekä MM-kisat että Dohassa käydyt Aasian kisat. Li palasi kilpailemaan vielä saman vuoden aikana ja voitti nojapuilla São Paulon maailmancupin finaalissa kuten teki myös samana vuonna Stuttgartin maailmancupissa[2]. Epäonnekseen hän kuitenkin loukkaantui jälleen seuraavana keväänä eikä kyennyt osallistumaan Stuttgartin MM-kisoihin[3].

Tervehdyttyään vuonna 2008 Li voitti maailmancupissa Tianjinissa nojapuukilpailun ja sijoittui toiseksi rekillä. Samana vuonna maailmancupissa Cottbusissa hän voitti nojapuilla ja sijoittui rekillä kolmanneksi[2]. 2008 Pekingin olympialaisissa Li uusi kahdeksan vuoden takaiset olympiavoittonsa niin nojapuilla[6] kuin joukkuekilpailussakin[7].

Li on 162 senttimetriä pitkä ja painaa 56 kilogrammaa. Hän harrastaa lukemista ja tietokoneita. Hänen valmentajanaan toimii Chen Xiong.[1] Kansainvälinen voimisteluliitto on nimennyt Lin mukaan sekä yhden nojapuu- että hyppyliikkeen[3].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]