Levyvarvasgekko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Levyvarvasgekko
Hemidactylus turcicus.jpg
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Matelijat Reptilia
Lahko: Suomumatelijat Squamata
Osalahko: Gekkomaiset Gekkota
Heimo: Gekot Gekkonidae
Suku: Hemidactylus
Laji: turcicus
Kaksiosainen nimi

Hemidactylus turcicus
(Linnaeus, 1758)

Levyvarvasgekon levinneisyys.
Levyvarvasgekon levinneisyys.
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Levyvarvasgekko Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Levyvarvasgekko Commonsissa

Levyvarvasgekko[2] eli kotigekko[3] (Hemidactylus turcicus) on gekkojen heimoon kuuluva kiipeilevä liskolaji. Se on kotoisin Välimeren rannikolta ja Lähi-idästä. Levyvarvasgekko on levinnyt vieraslajina Yhdysvaltoihin 1950-luvulla. Se kasvaa 10–13 senttiä pitkäksi, josta noin puolet on hännän osuutta. Se on vaaleana valkoinen tai läpikuultavan vaaleanpunainen, tummana harmaanruskea. Laji on aktiivinen öisin ja hämärän aikaan, ja elää usein ihmisasutusten liepeillä, missä se saalistaa pienikokoisia selkärangattomia.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Aram Agasyan, Aziz Avci, Boris Tuniyev, Jelka Crnobrnja Isailovic, Petros Lymberakis, Claes Andrén, Dan Cogalniceanu, John Wilkinson, Natalia Ananjeva, Nazan Üzüm, Nikolai Orlov, Richard Podloucky, Sako Tuniyev, Uğur Kaya, Milan Vogrin, Claudia Corti, Valentin Pérez Mellado, Paulo Sá-Sousa, Marc Cheylan, Juan Pleguezuelos, Sherif Baha El Din, C. Varol Tok: Hemidactylus turcicus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.1. 2009. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 25.6.2014. (englanniksi)
  2. Laukkanen, A.-M.; Virtanen, M.: Koko perheen eläinkirja, s. 154. (Toinen painos). Vantaa: Kirjalito, 1997. ISBN 951-28-1927-9.
  3. Palmén, Ernst & Nurminen, Matti (toim.): Eläinten maailma, Otavan iso eläintietosanakirja. 2. Iilimato–Leopardit, s. 737. Helsinki: Otava, 1974. ISBN 951-1-01422-6.
  4. Hemidactylus turcicus - Mediterranean House Gecko
Tämä matelijoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.