Levänuoliaiset

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Levänuoliaiset
Levänuoliainen (Gyrinocheilus aymonieri)
Levänuoliainen (Gyrinocheilus aymonieri)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko: Karppikalat Cypriniformes
Heimo: Levänuoliaiset
Gyrinocheilidae
Gill, 1905
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Levänuoliaiset Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Levänuoliaiset Commonsissa

Levänuoliaiset (Gyrinocheilidae) on karppikaloihin kuuluva heimo. Heimon lajeja tavataan makeista vesistä Kaakkois-Aasiasta.

Lajit ja anatomia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Levänuoliaisten heimoon kuuluu 1 suku ja 3 lajia. Lajit ovat levänuoliainen (Gyrinocheilus aymonieri), G. pennocki ja G. pustulatus. Ne ovat pienehköjä kaljoja ja suurin laji Gyrinocheilus pustulatus voi saavuttaa 30 cm:n pituuden. Heimon lajeille tyypillisiä piirteitä ovat hampaaton suu, joka on muuntunut tarttumaelimeksi, viiksisäikeetön kuono ja kaksi kidusaukkoa. Levänuoliaisten uimarakko on surkastunut.[1][2][3]

Levinneisyys ja elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Levänuoliaslajeja tavataan Kaakkois-Aasiasta Thaimaasta, Kambodžasta, Laosista ja Borneolta. Ne elävät vuoristoseutujen nopeasti virtaavissa kirkasvetisissä puroissa ja joissa. Ne elävät lähellä pohjaa ja tarttuvat suullaan kiviin. Levänuoliaisten ravintoa on levä.[1][2][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Nelson, Joseph S.: Fishes of the world, s. 143. Chichester: John Wiley and Sons, 2006. ISBN 978-0-471-25031-9. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 03.10.2012). (englanniksi)
  2. a b Family Gyrinocheilidae (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 3.10.2012. (englanniksi)
  3. a b Tim M. Berra: Freshwater Fish Distribution, s. 97. University of Chicago Press, 2007. ISBN 9780226044422. Teoksen verkkoversio (viitattu 03.10.2012). (englanniksi)
Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.