Levänuoliainen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Levänuoliainen
Chinese algae eater.jpg
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Alaluokka: Neopterygii
Lahko: Karppikalat Cypriniformes
Alalahko: Cobitoidea
Heimo: Levänuoliaiset Gyrinocheilidae
Suku: Gyrinocheilus
Laji: aymonieri
Kaksiosainen nimi

Gyrinocheilus aymonieri
(Tirant, 1883)

Katso myös

 Commons-logo.svg Levänuoliainen Commonsissa

Levänuoliainen (Gyrinocheilus aymonieri) on Aasiasta kotoisin oleva jokikala, jota on tavattu Intiasta, Thaimaasta ja lähiseuduilta.

Levänuoliaisesta on kehitetty akvaariokala, ja josta on luotu muutamia värimuunnoksia kuten esimerkiksi laikullinen ja kokokeltainen. Tämä kookas nuoliainen on melko suosittu levänsyöjä vaikkei sovellukaan useimpiin seura-akvaariohin luonteensa ja kokonsa vuoksi, levänuoliainen tarvitsee oman reviirin.

Koko ja vaatimukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Levänuoliainen saattaa elää jopa 10-vuotiaaksi, ja pituutta sille voi kertyä 27 senttimetriä. Tälle suhteellisen lämpimän veden (24-28○C) kalalle on todettu hyväksi 6,0-8,0 pH-arvo ja altaan kokoa pitäisi olla vähintään 250 litraa. Altaassa tulisi olla juurakoita tai luolia piiloiksi. Aikuisena kalasta tulee usein erakko, eikä se siedä samanlajista seuraa.

Ruokinta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Levänuoliainen on pääosin pohjaltasyöjä, mutta kala on lähes kaikkiruokainen. Nuorena laji on erittäinkin tehokas levien syöjä.

Luonne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lajia ei suositella laitettavaksi samaan altaaseen pienten, heikkojen kalojen kanssa. Vain suuret kalat ovat hyvää seuraa levänuoliaiselle. Nuorena lajille kelpaa saman lajin seura, mutta aikuiseksi kasvettuaan voi ruveta hyvinkin häijyksi ja jopa tappaa muita kaloja.

Lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lisääntyminen kotiakvaariossa on erittäin epätodennäköistä. Kutuhalut voi ehkä laukaista runsailla vedenvaihdoilla, lämpötilan muutoksilla ja monipuolisella ruokinnalla. Kudettamiseen tarvitaan kaikenlisäksi suuri akvaario voimakkaalla virtauksella. Joka tapauksessa suurin piirtein kaikki kaupoissa olevat levänuoliaiset ovat viljeltyjä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Vidthayanon, C.: Gyrinocheilus aymonieri IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 18.8.2013. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]