Lesothosaurus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lesothosaurus
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Matelijat Reptilia
Ylälahko: Dinosaurukset Dinosauria
Lahko: Linnunlantioiset Ornithischia
Suku: Lesothosaurus
Laji: diagnosticus
Kaksiosainen nimi

Lesothosaurus diagnosticus
Galton, 1978

Katso myös

  Lesothosaurus Wikispeciesissä
  Lesothosaurus Commonsissa

Lesothosaurus (nimen merkitys: ”Lesothon matelija”) on sukupuuttoon kuollut dinosaurussuku, joka eli varhaisjurakaudella noin 190 miljoonaa vuotta sitten Afrikan etäläosissa.

Kuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taiteilijan näkemys Lesothosauruksesta verrattuna ihmiseen.

Lesothosaurus oli pienikokoinen dinosaurus, se oli vain noin metrin pitkä. Sillä oli pitkät takaraajat, joiden ansiosta se oli varsin nopea juoksija. Pitkä häntä tasapainotti juoksua. Eturaajat olivat varsin lyhyet. Lesothosaurus käytti ravintonaan lehtiä ja muuta kasvillisuutta. Se pystyi pureskelemaan sitkeitä lehtiä nuolenkärkiä muistuttavilla hampaillaan ja leikata kasveja pienellä terävällä nokkallaan. Lesothosauruksella oli myös suuret silmät.

Luokittelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lesothosaurus luokiteltiin alun perin ornitopodeihin, mutta nykyään sitä pidetään basaalisena eli ”primitiivisenä” linnunlantioisten tai Neornithischia-ryhmän edustajana. Vaihtoehtoisesti se saattoi olla basaalinen tyreofori.[1] Fabrosaurus, eräs toinen pieni dinosaurus, muistutti paljon Lesothosaurusta, ja jotkut tutkijat uskovat näiden kuuluvan samaan sukuun. Asiasta ei kuitenkaan voida saada varmuutta, sillä Fabrosaurus tunnetaan liian niukista jäänteistä, vain leukaluusta ja muutamasta hampaasta. Jos ne kuuluvat samaan sukuun, sukua pitäisi kutsua Fabrosaurukseksi, sillä se nimettiin ensin, vuonna 1964.[1][2] Vuonna 2005 nimetty Stormbergia saattaa olla täysikasvuinen Lesothosaurus.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Lesothosaurus Prehistoric-wildlife.com
  2. Dixon, Dougal: The Complete Illustrated Encyclopedia of Dinosaurs & Prehistoric Creatures, s. 174. London: Hermes House, 2016. ISBN 978-1-84681-209-5. (englanniksi)
Tämä matelijoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.