Leopold V

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Leopold V. Josef Kremerin fantasiamaalaus vuodelta 1759.

Leopold V (115731. joulukuuta 1194), Babenbergin sukua, oli Itävallan herttuana kolmannen ristiretken aikoihin 11771194. Hän joutui kiistoihin retken johtajan Rikhard Leijonamielen kanssa.

Leopold oli Henrik II:n ja hänen bysanttilaisen vaimonsa Theodora Komneneen poika. Leopold nai 1172 Unkarin kuningas Géza II:n tyttären Helenan. Heillä oli pojat, joista tuli Frederik I ja Leopold VI.

Ristiretkellä Leopold kahinoi Rikhard Leijonanmielen kanssa; Rikhard ja Ranskan kuningas Filip II olivat nostaneet lippunsa Akkossa, mutta kun Leopold teki saman, Rikhard repi hänen lippunsa alas. Rickhardia epäiltiin myös Leopoldin serkun, Jerusalemin kuninkaan Conrad Montferratilaisen surmaan osallistumisesta.

Paluumatkalla Englantiin 1192 Rikhard tunnistettiin Wienissä, tarinan mukaan sinettisormuksesta, ja hänet vangittiin ja tuotiin keisari Henrik VI:n eteen. Rikhardin valtavilla lunnailla rakennettiin uudet Wienin kaupunginmuurit ja Wiener Neustadt. Paavi Celestinus III kuitenkin julisti Leopoldin kirkonkiroukseen ristiretkeläistoverin vangitsemisesta.

Leopold V kuoli 1194 vapautumatta kirkonkirouksesta pudottuaan hevosen selästä turnajaisissa Grazissa.