Leon Festinger

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Leon Festinger (8. toukokuuta 1919 New York11. helmikuuta 1989) oli yhdysvaltalainen sosiaalipsykologi. Hänet tunnetaan erityisesti kognitiivisen dissonanssin (tiedollisen ristiriidan) teoriastaan.[1]

Festinger suoritti alemman korkeakoulututkinnon (Bachelor of Science) psykologiassa New Yorkin kaupungin yliopistossa vuonna 1939. Hän väitteli tohtoriksi Iowan yliopistossa vuonna 1942 Kurt Lewinin oppilaana.[1]

1950-luvulla Festinger tutki lentävien lautasten kulttia Wisconsinissa ja sai ideoita tunnetulle teorialleen. Lake Cityssä Utahissa asuvan Marian Keechin johtama kultti ennusti suurta tulvaa, joka pyyhkisi maapallon yli ja surmaisi kaikki paitsi kultin jäsenet, jotka lentävät lautaset pelastaisivat. Ennen ennustettua tulvaa kultti oli hyvin salaileva eikä suostunut puhumaan medialle tai tekemään käännytyksiä. Kultin maailmantuhoa povaava ennustus ei käynyt toteen. Ennustuksen ajankohdan jälkeen he kuitenkin tulivat esille mediassa ja kommentoivat tapahtunutta varsin kärkkäästi.

Festinger selitti, että muutos kultin jäsenten käyttäytymisessä johtui siitä, ettei ennustus käynyt toteen. Mitään maailmanlaajuista tulvaa ei tullut eikä ufoja nähty lentämässä taivaalla. Kultti saatettiin naurunalaiseksi ja heille tuli tarve selittää ennustuksen epäonnistuminen. He väittivät, että kyseisenä tuhon yönä heidän rukouksensa olivat niin kirkkaita, että Jumala päätti pelastaa maailman tuholta. Kukaan ei ottanut asiaa tosissaan. Tämä on syy, miksi Festinger ehdotti, että kultista yhtäkkiä tuli kiihkoevankelistoja. Ainoa tapa, jolla he välttäisivät nöyryytyksen, olisi käännyttää muita ihmisiä heidän uskoonsa. Suunnitelma ei kuitenkaan toiminut, sillä epäonnistuminen oli niin suuri, ettei ihmisiltä riittänyt kiinnostusta kultille.

Festinger esitti jo aiemmin sosiaalisen vertailun teorian, missä ihmiset arvioivat omia mielipiteitään ja kykyjään vertaamalla niitä muiden vastaaviin. Tämä teoria on sosiaalisen identiteetin teorian (SIT) perusta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Cherry, Kendra: Leon Festinger Biography (1919-1989) About.com. Viitattu 27.12.2015. (englanniksi)