Leon Festinger

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Leon Festinger (8. toukokuuta 191911. helmikuuta 1989) oli newyorkilainen sosiaalipsykologi, josta tuli kuuluisa kognitiivisen dissonanssin (tiedollisen ristiriidan) teoriastaan. Festinger sai maisterintutkintonsa New Yorkin kaupungin yliopistosta vuonna 1939. Suoritettuaan jatko-opintoja hän siirtyi opiskelemaan Iowan yliopistoon, josta Festinger sai psykologian tohtorinarvon vuonna 1942. Leonin oppi-isä oli sosiaalipsykologian isä Kurt Lewin.

Festinger sai ideoita kuuluisalle teorialleen tutkimalla 1950-luvun Wisconsiniin perustuvaa lentävien lautasten kulttia. Heidän maailmantuhoa povaava ennustuksensa ei käynyt toteen. Lake Cityssä Utahissa asuvan Marian Keechin johtama kultti ennusti suurta tulvaa, joka pian pyyhkisi maapallon yli ja surmaisi kaikki paitsi kultin jäsenet, jotka lentäviät lautaset pelastaisivat. Ennen ennustettua tulvaa kultti oli hyvin salaileva eikä oikein suostunut puhumaan medialle tai tekemään käännytyksiä. Ennustetun tulvan jälkeen he tulivat esille mediaan ja kommentoivat varsin kärkkäästi.

Psykologi selitti, että tämä outo muutos heidän käyttäytymisessään johtui siitä, että ennustus ei käynyt toteen. Mitään maailmanlaajuista tulvaa ei tullut eikä ufoja nähty lentämässä taivaalla. Kultti saatettiin naurunalaiseksi ja heille tuli tarve selittää ennustuksen epäonnistuminen. He väittivät, että kyseisenä tuhon yönä heidän rukouksensa olivat niin kirkkaita, että Jumala päätti pelastaa maailman tuholta. Kukaan ei ottanut asiaa tosissaan. Tämä on syy, miksi Festinger ehdotti, että kultista yhtäkkiä tuli kiihkoevankelistoja. Ainut tapa, jolla he välttäisivät nöyryytyksen, olisi käännyttää muita ihmisiä heidän uskoonsa. Suunnitelma ei kuitenkaan toiminut, sillä epäonnistuminen oli ollut niin suuri, ettei ihmisiltä riittänyt kiinnostusta kultille.

Festinger esitti jo aiemmin sosiaalisen vertailun teorian, missä ihmiset arvioivat omia mielipiteitään ja kykyjään vertaamalla niitä muiden vastaaviin. Tämä teoria on sosiaalisen identiteetin teorian (SIT) perusta.