Lentopelko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näkymä lentokoneen ikkunasta.

Lentopelko eli aerofobia tai aviafobia on lentokoneisiin ja lentokoneilla matkustamiseen liittyvä opittu pelko. Arvioidaan, että jopa 30 % ihmisistä kärsii lentopelosta, ja noin 8 % ei lainkaan suostu matkustamaan lentokoneella [1].

Lentopelkoa ei aiheuta yksin lentäminen, vaan myös muut pelot vaikuttavat ilmiöön, kuten muun muassa ahtaan paikan kammo (lentokoneen ahtaat tilat) ja korkean paikan kammo. Myös lentokoneen hallitsemattomuus on vaikuttava tekijä, koska matkustaja ei ohjaa lentokonetta eikä voi poistua koneesta kesken lennon. Myös aikaisemmin koettu dramaattinen kokemus on vaikuttava tekijä. Terrorismin ja turbulenssin pelko ovat myös suuria hikipisaroiden tuottajia. Monet lentopelosta kärsivät ihmiset, joille lentokoneella matkustaminen on kätevä tapa liikkua, ovat opetelleet hallitsemaan pelkojaan, ja käyttävätkin paljon aikaa ennen lentoa kaikkien mahdollisten onnettomuuksien läpikäymiseen. Myös Finnair järjestää lentopelkoisille kursseja neljänä viikonloppuna vuodessa Espoossa, Finnairin koulutuskeskuksessa.

Kuitenkin joidenkin ihmisten on mahdotonta nousta lentokoneeseen, joten he joutuvat käyttämään muita liikennevälineitä, kuten autoja, busseja, junia ja laivoja, jotka kaikki ovat lentokoneita hitaampia ja tilastollisesti vaarallisempia. Jotkut ihmiset syyttävät tiedotusvälineitä lento-onnettomuusten liiallisesta korostamisesta, varsinkin kuolleiden määrän hehkuttamista.

Kuten monet fobiat, lentopelko herättää epämiellyttäviä tunteita myös lentämisestä puhuttaessa, lentokoneen nähdessään, lentokentälle mentäessä tai ilmailusta kertovaa ohjelmaa tai elokuvaa katsottaessa.

Monet lentopelosta kärsivät henkilöt nauttivat alkoholijuomia ennen lentoonlähtöä. Vaikka alkoholijuomia myydäänkin lentokoneissa, asiantuntijat varoittavat alkoholin nauttimisesta, koska alkoholi aiheuttaa riippuvuutta, ja korkealla lentävässä koneessa oleva vähäisempi hapen määrä korostaa alkoholin vaikutusta. Toisaalta asiantuntijat ovat sitä mieltä, että jos henkilö pystyy kontrolloimaan alkoholin kulutustaan ja juo vain vähän kerralla, alkoholin nauttiminen ennen lentoa ja sen aikana on hyödyllinen keino lievittää pelkoja. Suurin osa heistä kuitenkin ehdottaa mieluummin lentoyhtiöiden koulutusohjelmia niiden pitkäaikaisemman vaikutuksen takia.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]