Leikkaus (puutarha)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Leikkauksella tarkoitetaan puiden ja pensaiden oksien katkaisemista tai karsimista, jotta ne eivät kasvaisi kooltaan liian suureksi. Monet pensaat kasvavat epäsäännöllisen muotoisiksi ja harvoiksi, jos niitä ei leikata koskaan. Harvennusleikkauksen avulla jäljelle jäävät puiden ja pensaiden oksat saavat enemmän ilmaa ja valoa. Juuria leikataan tarvittaessa vain istutettaessa.

Leikkaamalla saadaan kasvit myös pysymään halutunlaisessa muodossa. Erityisesti pensasaitoja leikataan, jotta ne pysyisivät siisteinä muodossaan. Monet pensaslajit voi leikata välillä aivan maan tasalle. Pensaita ei tulisi leikata niin, että katkaistaan kaikki oksat samalta korkeudelta, vaan niin, että pensaat säilyttävät luonnollisen muotonsa.

Esimerkiksi koivuja ei suositella leikattavaksi, koska ne näyttävät yleensä paremmilta luonnollisesti kasvavina - siksi niille myös pitäisi jättää tarpeeksi kasvutilaa, ettei leikkuuta tarvittaisi. Hedelmäpuita on tärkeää leikata, koska vanhojen huonosti hoidettujen puiden hedelmäsato jää vähäiseksi ja huonolaatuiseksi liian tiheän oksiston vuoksi.

Ruohoa leikataan puutarhoissa ruohonleikkureilla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Bjørg A. Raybo ja Odd Løvmo: Kotipihan pensaat, pensasaidat ja puut. Otava 2004.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Johanna Lindholm ja Torbjörn Åkesson: Puutarhan puiden ja pensaiden leikkaaminen. Tammi 2002.
  • David Squire: Leikkaa oikein puutarhassa. WSOY 2005.
Tämä kasveihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.