Lehväluteet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lehväluteet
Acanthosomatidae sizes.jpg
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Niveljalkaiset Arthropoda
Luokka: Hyönteiset Insecta
Lahko: Nivelkärsäiset Hemiptera
Heimo: Lehväluteet Acanthosomatidae[1]
Signoret, 1864

Lehväluteet (Acanthosomatidae) on nivelkärsäisten lahkoon kuuluva hyönteisheimo. Se jaetaan 46 sukuun ja yli 184 lajiin.[2]

Lehväluteet ovat noin 5–35 millimetrin mittaisia hyönteisiä[3], joiden väri vaihtelee vihreästä ruskeaan.lähde? Niitä esiintyy kaikissa maanosissa,[2][3] yleisesti Euroopassa, Aasiassa ja Pohjois-Afrikassa.lähde?

Lehväluteet ovat lehtipuiden ja pensaiden lehdillä esiintyviä hyönteisiä.[3] Ne syövät kasvin meheviä osia, kuten lehtiä, kukkia ja hedelmiä. Lehväluteet voivat myös imeä ravintoa toisista hyönteisistä,[2] kuten kirvoista ja seittejä tekevistä hämähäkeistä.

Lehväluteet hoitavat muniaan ja nuoria poikasia[2]. Useimmat lehväluteet munivat munansa kasvin lehdille. Munat kehittyvät toukiksi, jotka kasvavat ja kehittyvät aikuisiksi lehväluteiksi. Useat lajit ovat myös sosiaalisia, eli niiden yksilöt voivat elää ryhmissä ja hoitaa yhdessä jälkeläisiään.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Rokas, A., & Atkinson, R. J. A. (2002). "Evolution of leafhoppers (Insecta, Hemiptera, Cicadellidae): a molecular phylogenetic approach". Molecular Phylogenetics and Evolution, 22(3), 381-394.
  • Acanthosomatidae - Shield Bugs, BugGuide. Viitattu 19.3.2023
  • Acanthosomatidae, Fauna Europaea. Viitattu 19.3.2023.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lehväluteet – Acanthosomatidae (suomenkielisen nimen lähde) Suomen Lajitietokeskus. Viitattu 19.3.2023.
  2. a b c d Family Acanthosomatidae Australian Faunal Directory. 2002. Australian Environment and Biodiversity. Viitattu 20.3.2023.
  3. a b c Family Acanthosomatidae - Shield Bugs Bug Guide. Iowa State University. Viitattu 20.3.2023.