Lehtokorvasieni

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lehtokorvasieni
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Sienet Fungi
Kaari: Kotelosienet Ascomycota
Alakaari: Pezizomycotina
Luokka: Pezizomycetes
Lahko: Pezizales
Heimo: Discinaceae
Suku: Korvasienet Gyromitra
Laji: gigas
Kaksiosainen nimi

Gyromitra gigas
(Krombh.) Cooke[1]

Lehtokorvasieni (Gyromitra gigas, aikaisemmin "vaalea korvasieni"[2]) on pääasiassa keväisin, mutta myös alkukesästä kasvava mieto ruokasieni. Toisin kuin tavallinen korvasieni, lehtokorvasieni sisältää gyromitriinia hyvin vähän,[3] mutta kuitenkin sekoittamisvaaran vuoksi tulee esikäsitellä korvasienen tavoin ennen käyttöä.

Erään vuonna 2021 julkaistun tutkimuksen mukaan epäillään, että lehtokorvasienen nauttiminen olisi yhteydessä ALS-tautiin.[4].

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lehtokorvasieni kasvaa yleisenä Etelä- ja Keski-Suomessa, mutta puuttuu Pohjois-Suomen lajistosta. Sitä tavataan yleisimmin lehtomaisista ja tuoreista metsistä valoisista kohdista, myös kantojen ja maarunkojen lähettyvillä. Kasvaa myös koivusekametsissä ja hakkuuaukeilla.

Koko ja tuntomerkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lehtokorvasieni muistuttaa erehdyttävästi korvasientä (Gyromitra esculenta), mutta on korvasientä suurempi ja vaaleampi. Lehtokorvasieni on väriltään lähinnä rusehtavan keltainen, harmaankeltainen tai likaisenruskea. Sieni on 8-15 cm leveä ja 5-12 cm korkea. Malto on haurasta, ohutta ja vaaleaa, ja itiöpöly valkoista. Jalka on lyhyt, paksu ja väriltään keltaisenvalkoinen. Lakki on ontto ja poimuileva. Lakkiosan reunat ovat irti jalasta, toisin kuin tavallisella korvasienellä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Taksonomian lähde: Index Fungorum Luettu 15.8.2008.
  2. Tuomikoski, Risto: Sienet värikuvina, s. 231. 2. painos. WSOY, 1971.
  3. Hydrazones in the False Morel. Nordic Council of Ministers, 1995. ISBN 978-92-9120-681-0. Teoksen verkkoversio (viitattu 2.10.2023). en
  4. An amyotrophic lateral sclerosis hot spot in the French Alps associated with genotoxic fungi

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]