Legio XVII

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Legio XVII (seitsemästoista legioona) oli roomalainen legioona, jonka Augustus perusti noin vuonna 41 eaa. Legioona tuhoutui Teutoburgin taistelussa vuonna 9 jaa. Sen nimeä ei tunneta mutta se saattoi olla Gallica tai Germanica.

Legioona perustettiin luultavasti alun perin vastustamaan Sextus Pompeiusta, toisen triumviraatin viimeistä vastustajaa. Legioona sijoitettiin Galliaan sen jälkeen, kun Octavianus (Augustus) oli lyönyt Marcus Antoniuksen ja Kleopatran Aktionin taistelussa vuonna 31 eaa. Myöhemmin Legio XVII siirrettiin Germaniaan Castra Veteraan (Xanteniin). Vuonna 7 jaa. Publius Quinctilius Varuksesta tuli Germanian maaherra ja myös Legio XVII:n komentaja.

Syyskuussa vuonna 9 roomalaisten keruskiliittolaisten johtaja Arminius ilmoitti, että Reinillä oli syttynyt kapina. Varus siirtyi kolmen legioonansa (XVII, XVIII ja XIX) kanssa länteen kukistaakseen kapinan. Arminius oli kuitenkin pettänyt roomalaiset ja johti heidät ansaan lähellä nykyistä Osnabrückiä. Germaanit tuhosivat kaikki kolme legioonaa, ja niiden sotamerkit eli kotkat katosivat.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Jona Lendering: Legio XVII Livius.org. Viitattu 31.5.2009. (englanniksi)
Tämä antiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.