Legio XIX

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Legio XIX (yhdeksästoista legioona) oli roomalainen legioona, jonka Augustus perusti noin vuonna 41 eaa. tai 40 eaa. Legioona tuhoutui Teutoburgin taistelussa vuonna 9 jaa. Sen tunnusta ja nimeä ei tunneta mutta se saattoi olla Gallica tai Germanica.

Legioonan ensimmäinen sijoituspaikka oli Sisilia, missä se taisteli Sextus Pompeiusta vastaan. Vuonna 30 eaa. legioona siirrettiin Pisan lähistölle ja sen jälkeenReinille, jossa perusleiri oli Kölnissä. Legio XIX osallistui Drusuksen ja Tiberiuksen Germaniaan tekemiin sotaretkiin. Vuonna 7 jaa. Publius Quinctilius Varuksesta tuli Germanian maaherra ja myös Legio XIX:n komentaja.

Syyskuussa vuonna 9 roomalaisten keruskiliittolaisten johtaja Arminius ilmoitti, että Reinillä oli syttynyt kapina. Varus siirtyi kolmen legioonansa (XVII, XVIII ja XIX) kanssa länteen kukistaakseen kapinan. Arminius oli kuitenkin pettänyt roomalaiset ja johti heidät ansaan lähellä nykyistä Osnabrückiä. Germaanit tuhosivat kaikki kolme legioonaa, ja niiden kotkat katosivat.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä antiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.