Lee Falk

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lee Falk (oik. Leon Harrison Gross; 28. huhtikuuta 1911 St. Louis13. maaliskuuta 1999 New York) oli yhdysvaltalainen sarjakuvakirjoittaja, teatterituottaja ja näytelmäkirjailija, joka tunnetaan parhaiten sarjakuvien Mustanaamio (The Phantom) ja Taika-Jim (Mandrake the Magician) luojana.[1]

Taika-Jim oli Falkin ensimmäinen sarjakuva. Se oli aluksi Falkin piirtämä, ja hänen jälkeensä sitä piirsi Phil Davis vuoteen 1964. Davisin kuoleman jälkeen Falk värväsi piirtäjäksi sarjan nykyisen taiteilijan Fred Fredericksin.

Pian Taika-Jimin jälkeen Falk sai idean uuteen sanomalehtisarjakuvaan. Sen nimeksi tuli Mustanaamio (The Phantom, julkaistu suomeksi myös nimillä Urja ja Fantom). Aluksi Falk piirsi Mustanaamiotakin itse, mutta sitten sarjaa alkoi piirtää Ray Moore. Myöhemmin Mustanaamiota piirsivät pitkään Wilson McCoy ja Sy Barry. Sen jälkeen sarjakuvalla on ollut useita piirtäjiä.

Lee Falk on tuottanut yli 300 näytelmää ja kirjoittanut 12, muun muassa musikaalin Mandrake the Magician, joka kantaesitettiin 1970-luvun lopulla.[1] Eris sai ensi-iltansa Pariisissa 1968.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Lee Falk: Father of The Phantom, Deepwoods.org. Viitattu 5.7.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]