Ray Moore

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ray Mooren piirtämän "The Singh Brotherhood" -tarinan sisältävä australialainen Mustanaamio -lehti vuodelta 1938.

Raymond. "Ray" S. Moore (190513. tammikuuta 1984) loi yhdessä Lee Falkin kanssa seikkailusarjakuvan Mustanaamio, josta tuli hyvin suosittu ympäri maailmaa.

Moore syntyi Montgomery Cityssä Missourissa vuonna 1905 ja kävi St. Louisissa Washington University Art Schoolin. [1]

Ray Mooren taitavasti varjostusta käyttävää piirrostyyliä on pidetty tunnelmallisena ja salaperäisyyttä korostavana. Moore avusti ensin Phil Davisiä Taika-Jimin piirtämisessä, mutta siirtyi pian täysipainoisesti Mustanaamion piirtäjäksi. Ensimmäisen tarinan alun, The Singh Brotherhood (17.2.1936-7.11.1936), piirsi Falk itse, mutta seuraava seikkailu, The Sky Band (9.11.1936-10.4.1937) oli jo kokonaan Mooren piirtämä.[2] Ensimmäinen sarjakuva on julkaistu Suomessa Supermustiskirjassa vuonna 1975.

Moore kehitti edelleen Mustanaamion hahmoa ja pukua; hänen aikanaan Mustanaamio myös joutui seikkailuissaan usein tekemisiin lentokoneiden ja sukellusveneiden kanssa.

Ray lopetti Mustanaamion piirtämisen 1942, jolloin hän siirtyi Yhdysvaltain armeijan palvelukseen. Avustaja Wilson McCoy otti työkseen Mustanaamion piirtämisen. Moore joutui lentäjänä onnettomuuteen toisessa maailmansodassa. Sen jälkeen hän ei enää pystynyt piirtämään täysipäiväisesti Mustanaamiota, jolloin työ siirtyi vähitellen Wilson McCoylle. Moore lopetti sarjakuvien piirtämisen kokonaan 1949.

Lee Falk itse piti Ray Moorea parhaana Mustanaamio-piirtäjänä.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]