Lazar Berman

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lazar Naumovitš Berman (ven. Лазарь Наумович Берман, 26. helmikuuta 19306. helmikuuta 2005) oli venäläinen pianisti.

Berman syntyi juutalaisille vanhemmille Leningradissa, nykyisessä Pietarissa. Hän aloitti pianonsoiton hyvin varhaisella iällä äitinsä Annan johdolla ja jatkoi 9-vuotiaasta opintojaan Moskovassa. Häntä opettivat muiden muassa Sviatoslav Richter, Vladimir Sofronitski ja Maria Judina.

Berman esitti jo pian Mozartin 25. pianokonserton Moskovan filharmonisen orkesterin johdolla. Vuonna 1941 hänet kuitenkin evakuoitiin toisen maailmansodan tieltä Kuibyševiin, nykyiseen Samaraan.

Huomattavaa kansainvälistä mainetta Lazar Berman saavutti vasta Yhdysvaltain-kiertueensa jälkeen 1975. Hän pääsi levyttämään muiden muassa Herbert von Karajanin ja Claudio Abbadon kanssa. 1980-luvulla neuvostoviranomaiset alkoivat tietoisesti rajoittaa Bermanin mahdollisuuksia esiintyä ulkomailla. Asiaintilaa pahensi pianistin juutalaisuus ja se, että hän oli jäänyt kiinni Neuvostoliitossa kielletyn yhdysvaltalaisen kirjallisuuden maahantuonnista.

Berman asettui vuonna 1990 vakituisesti Italiaan. Vuodesta 1995 hän asui Firenzessä, jossa lopulta kuoli sydänkohtaukseen 74-vuotiaana. Hän oli vuodesta 1961 naimisissa pianistivaimonsa Valentinan kanssa; parilla oli poika Pavel.

Tämä muusikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.