Laura Marsin silmät

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Laura Marsin silmät
Eyes of Laura Mars
Ohjaaja Irvin Kershner
Käsikirjoittaja John Carpenter
David Zelag Goodman
Tuottaja Jack H. Harris
Jon Peters
Laura Ziskin
Säveltäjä Artie Kane
Kuvaaja Victor J. Kemper
Leikkaaja Michael Kahn
Pääosat Faye Dunaway
Tommy Lee Jones
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Columbia Pictures
Ensi-ilta 1978
Kesto 104 min
Budjetti 7 milj. USD
Tuotto 20 milj. USD
Aiheesta muualla
IMDb
AllMovie

Laura Marsin silmät (Eyes of Laura Mars) on Irvin Kershnerin ohjaama psykologinen trilleri vuodelta 1978. Sen pääosissa näyttelevät Faye Dunaway ja Tommy Lee Jones. Käsikirjoituksen muokkasi David Zelag Goodman uraansa aloitelleen kauhuohjaaja John Carpenterin elokuvayhtiölle tarjoamasta tarinasta ”Eyes”, ja Laura Marsin silmistä tuli näin ensimmäinen merkittävä elokuva, jossa Carpenter oli mukana.

Nimirooli oli alun perin tarkoitettu tuottaja Jon Petersin silloiselle naisystävälle Barbra Streisandille, mutta tämä kieltäytyi ottamasta roolia sen väkivaltaisen erotiikan vuoksi. Nimiosaan valittiin Faye Dunaway, joka oli juuri voittanut Oscarin roolistaan elokuvassa Kasvot kuvaruudussa. Streisand kuitenkin piti elokuvan tunnussävelmäksi valitusta laulusta ”Prisoner” ja esittää sen elokuvan soundtrackillä.

Laura Marsin silmiä on luonnehdittu amerikkalaiseksi versioksi italialaisten kauhuelokuvien giallo-lajityypistä. Elokuva tunnetaan myös juonensa monista harhautuksista ja yllättävästä loppuratkaisusta.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laura Mars (Faye Dunaway) on kuuluisa muotivalokuvaaja, joka on erikoistunut tyylitellyn väkivaltaisiin kuviin. Keskellä hänen kuviaan koskevaa kiistelyä niiden mahdollisesta väkivallan ihannoinnista ja naisten alistamisesta Laura Mars alkaa saada näkyjä, joissa tuntee näkevänsä murhaajan teot tämän silmien kautta.

Poliisimies John Neville (Tommy Lee Jones) näyttää Lauralle kuvia selvittämättömistä henkirikoksista, ja monet niistä muistuttavat yllättävän tarkoin Lauran lavastamia muotikuvatilanteita. Lauran tuttuja muotialan ihmisiä alkaa joutua murhien uhriksi, ja Lauran omat näyt alkavat vaikuttaa siltä, että myös hänen oma henkensä on uhattuna.

Laura ja John Neville rakastuvat, ja vähitellen tilanteet johtavat Lauran kohtaamaan tappajan, joka murtautuu hänen asuntoonsa. Paljastuu, että sarjamurhaaja onkin John Neville. Laura surmaa hänet ja soittaa poliisin.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Faye Dunaway  … Laura Mars  
 Tommy Lee Jones  … Lieutenant John Neville  
 Brad Dourif  … Tommy Ludlow  
 Rene Auberjonois  … Donald Phelps  
 Raúl Juliá  … Michael Reisler  
 Frank Adonis  … Sal Volpe  

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The New York Timesin Janet Maslin piti elokuvan loppuratkaisua typeränä, mutta elokuvaa muuten kekseliäänä.[1] Roger Ebertin mielestä Laura Marsin silmät oli kliseinen nainen pulassa -tarina.[2] Vaihtelevista kritiikeistä huolimatta elokuva menestyi hyvin teattereissa ja kerrytti 20 miljoonan Yhdysvaltain dollarin tuotot seitsemän miljoonan tuotantokustannustensa vastineeksi. Video-oppaassa vuodelta 1995 Bello Romano luonnehti elokuvaa tyylikkääksi mutta ei kovin vaikuttavaksi ja antoi sille kolme tähteä viidestä.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. "Screen: 'Eyes of Laura Mars':In The Netherworld," Janet Maslin, The New York Times, 4.8.1978.
  2. The Eyes of Laura Mars, Roger Ebert, Chicago Sun-Times.
  3. Bello Romano (toim.): Video-opas 95, Yli 8500 elokuvaa, 2000 uutuutta, s. 344. WSOY, 1995. ISBN 951-0-19839-0.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:The Eyes of Laura Mars