Las Cruces (New Mexico)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Las Cruces

Koordinaatit: 32°18′52″N, 106°46′44″W

Valtio Yhdysvallat
Osavaltio New Mexico
Piirikunta Doña Ana
Hallinto
 – Pormestari Kenneth Daniel Gallegos Miyagishima
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 198 km²
Väkiluku (2013) 101 324
Lempinimi: The City of Crosses
Las Cruces on kaupunki Doña Anan piirikunnassa New Mexicon osavaltiossa Yhdysvalloissa. Las Cruces sijaitsee Mesilla Valley -nimisessä laaksossa. Kaupungin pinta-ala on 198 km² ja asukasluku on 101 324 (2013).[1] Las Cruces on osavaltion toiseksi suurin kaupunki.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Las Cruces perustettiin vuonna 1849. Kaupungin nimen sanotaan juontuvan alueen haudoista, jotka oli merkitty ristein (risti on espanjaksi cruce).

Seutu on ollut asuttu jo 10 000 vuotta sitten. Espanjalaiset uudisasukkaat saapuivat alueelle 1500-luvulla. He kutsuivat seudun intiaaneja nimellä "manso" (suomeksi "lempeä"). 1700-luvun loppuun mennessä mansot olivat sulautuneet muihin intiaaniheimoihin.

Vuonna 1598 konkistadori Juan de Oñate ja hänen seuraajansa perustivat ensimmäiset eurooppalaiset siirtokunnat Rio Granden varrelle. Méxicosta Santa Fehen ulottuva kuninkaallinen tie, Camino Real, yhdisti Las Crucesin alueen pääkaupunkiin.

Espanjalaisten valta johti pueblo-intiaanien nälkiintymiseen; myös pueblojen oma uskonto kiellettiin. Pueblojen kapina vuonna 1680 hävitti kolmasosan New Mexicon espanjalaisväestöstä.

Apassit olivat saapuneet Las Crucesin seudulle jo 1500-luvulla. Apassit hyökkäsivät espanjalaisten kimppuun ja varastivat näiden hevosia. Vasta 1830-luvulla espanjalaiset asettuivat pysyvästi asumaan Mesilla Valleyhin.

Yhdysvaltain sisällissodan aikana 25. heinäkuuta 1861 konfederaation eli etelävaltioiden kenraali John R. Baylor ja 500 vapaaehtoista texasilaista saapuivat Las Crucesiin. Seuraavan vuoden maaliskuussa etelävaltioiden hallinta alueella kuitenkin päättyi.

Rautatie valmistui huhtikuussa 1881.

Kaupunki kasvoi suuresti 1890-luvulla. Espanjalaisperäiset ja amerikkalaiset kauppiaat kuuluivat samoihin yhteiskunnallisiin järjestöihin. Pian kaupunkiin saatiin puisto, kirjasto, ruumisvaunut ja kasteluvankkuri kaupungin pölyisten teiden kasteluun.[2]

Las Cruces ja Organ Mountains
Kaupungintalo

Väestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valkoihoisten osuus on 75,3 %, latinojen (mitä tahansa rotua; alkuperä espanjankielisessä Latinalaisessa Amerikassa tai Espanjassa[3]) 56,8 %, mustien 2,4 %, intiaanien 1,7 % ja aasialaisten 1,6 % (2010).[1]

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Las Cruces sijaitsee Mesilla Valleyssä, Rio Grande -joen varrella. Organ Mountains on kaupunkikuvaa hallitseva vuoristo 16 kilometriä kaupungista itään. Alueella on muitakin vuoristoja.

Kesäkuu on keskimääräisesti kuumin kuukausi ja tammikuu kylmin. Korkein tilastoitu lämpötila on 43 °C ja alin −23 °C.[4]

Noin 8 kilometrin päässä nykyisen Las Crucesin keskustasta sijaitsee La Mesilla. Mesilla perustettiin vuonna 1850, ja se toimi kauppa- ja maatalouskeskuksena. Vuonna 1860 Mesillassa asui yli 2000 asukasta, mikä oli kaksi kertaa enemmän kuin Las Crucesissa. Vuoteen 1881 saakka Mesilla oli alueen tärkein paikkakunta.[5]

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Karjankasvatus oli alueen tärkein elinkeino vuosikymmenien ajan sisällissodan päättymisen jälkeen. 1860-luvun lopulla karjankasvattajia saapui Texasista New Mexicoon. Nykyään talouden kantavat voimat ovat maatalous, kauppa, koulutus ja puolustus.

Las Crucesin alueella kasvatetaan erilaisia pippureita (chili, cayenne, jalapeno), puuvillaa, sipulia, paprikaa sekä muita vihanneksia. Stahmann Farms on maailman suurin pekaanipähkinän tuottaja. Laaksossa viljellään myös viinirypäleitä paikallista viinintuotantoa varten.

New Mexico State University on kaupungin suurin työllistäjä. White Sands Missile Range on läntisen pallonpuolison suurin sotilaallinen tukikohta. Elektroniikka, pakkausmateriaalit ja kemikaalit kuuluvat myös kaupungin elinkeinoihin.Koko kappaleen lähde: [5]

Kulttuuri ja turismi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katunäkymä Las Crucesissa.

Museoverkoston muodostavat Branigan Cultural Center, Las Cruces Museum of Art, Las Cruces Museum of Nature & Science ja Las Cruces Railroad Museum.

Las Crucesissa ja Mesillassa on kymmeniä taidegallerioita.

Kaupungin ravintolat ovat kuuluja muun muassa meksikolaisesta ruoastaan.

Las Crucesissa järjestetään vuosittain suosittuja festivaaleja, kuten Whole Enchilada Fiesta, Renaissance ArtsFaire, Cowboy Days ja Fiesta de San Ysidro. Las Crucesin lähiseutu tarjoaa hyvät mahdollisuudet niin lintujen tarkkailuun, maastopyöräilyyn kuin golfiin.[6]

Tunnettuja henkilöitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Billy the Kidin oikeudenkäynti pidettiin Mesillassa huhtikuussa 1881. Hänet tuomittiin hirtettäväksi ja siirrettiin Lincolniin odottamaan tuomion täytäntöönpanoa. Billy the Kidin pidättänyt ja myöhemmin ampunut seriffi Patrick Garrett piti hevostilaa San Augustin Passin lähistöllä 1900-luvun alkuvuosina. Helmikuun 29. päivänä 1908 hän oli ratsastamassa Las Crucesin lähellä, kun hänet ammuttiin. Garrett on haudattu Las Crucesiin.[7]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Las Cruces (New Mexico).