Lanunaukio

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Lanunaukio on kuvanveistäjä Olavi Lanun kunniaksi kävelykaduksi muutettu Vapaudenkadun ja Aleksanterinkadun välinen osa Lahden Rautatienkatua kaupungin ydinkeskustassa.

Aukiolla on suihkulähde Aleksanterinkadun puoleisessa päässä ja aukio pidetään sulana talvellakin lämmittämällä. Suihkulähde suljetaan talveksi puisella kannella.

Lanunaukion ja Lahden kauppatorin välissä on Kansallis-Osake-Pankin 1900-luvun alkupuolelta oleva klassista tyyliä oleva Leijonalinna-nimellä aiemmin kutsuttu harmaagraniittinen rakennus, josta poistettiin Lanunaukion puoleiset osat 1960-luvulla ja poistettujen osien tilalle rakennettiin samankorkuinen funktionalistinen uudempi jatko-osa Kansallis-Osake Pankin toivomuksesta. Lanunaukion Rautatienkadun ja Lahden pääkadun, Aleksanterinkadun, risteyksessä on Mediakulmaksi' nimitetty kokonaisuus, jossa on useiden medioiden katutoimitukset. Rautatienkadulta Aleksanterinkadulle johtaa sähköinen uutispalvelu, missä on päivän uutiset oikealta vasemmalla juoksevana tekstirivinä katutason ikkunoiden yläreunassa.

Rautatienkadun jatko Aleksanterinkadun risteyksestä Hämeenkadun risteykseen on myös muutettu pihakaduksi, missä ainoastaan huoltoajo on sallittu. Rautatienkadun osuuden kautta huolletaan mm. Lahden Sokos-tavarataloa.