Lakaina

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lakonialainen lakaina, 500-luku eaa.

Lakaina (m.kreik. λάκαινα, ’lakonialainen malja’)[1] on antiikin aikainen keraaminen juomamalja. Se tunnetaan vaasien muotona kreikkalaisesta keramiikasta.

Lakainan alkuperä oli sen nimen mukaisesti Spartassa ja muualla Lakoniassa. Vaasityypin nimi on feminiini sanasta Lakōn (Λάκων), ’lakonialainen’, ja tarkoittaa maljatyypin lisäksi myös lakonialaista naista.[1][2] Lakaina-tyyppi jäi pois käytöstä 400-luvun eaa. alkupuolella.[3]

Lakaina on muodoltaan korkea, sylinterimäinen juomamalja, jossa on korkea reuna ja kaksi vaakasuuntaista kädensijaa. Alaosa kädensijoineen muistuttaa jossakin määrin kyliksiä. Lakainassa ei kuitenkaan ole varrellista jalkaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Liddell, Henry George & Scott, Robert: Λάκαινα, ἡ A Greek-English Lexicon. 1940. Oxford: Clarendon Press / Perseus Digital Library, Tufts University. (englanniksi)
  2. Liddell, Henry George & Scott, Robert: Λάκων, ὁ A Greek-English Lexicon. 1940. Oxford: Clarendon Press / Perseus Digital Library, Tufts University. (englanniksi)
  3. Schierup, Stine: The Regional Production of Red Figure Pottery: Greece, Manga Graecia and Etruria, s. 142. ISD LLC, 2014. ISBN 8771243941. Teoksen verkkoversio.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]