Lahja Exner

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lahja Exner (os. Kukkula, synt. 15. helmikuuta 1939 Lahti, Suomi) on ruotsalainen sosiaalidemokraattinen poliitikko, joka oli vuosina 1979–1994 Ruotsin sosiaalidemokraattisen työväenpuolueen edustajana Ruotsin valtiopäivillä. Hän oli ensimmäinen Ruotsin valtiopäiville valittu siirtolaisnainen ja ensimmäinen suomalaissyntyinen henkilö Ruotsin valtiopäivillä sitten 1800-luvun.

Lahja Kukkula kävi kansa- ja oppikoulun Lahdessa. Monen aikalaisensa tavoin Lahja lähti Ruotsiin työtä etsimään ja toisaalta seikkailumielellä. Hän sai heti töitä suomalaisen työnvälitystoimiston kautta tekstiiliteollisuuden palveluksessa ja oli samassa työpaikassa Saxylle-Kilsund AB:ssa Boråsissa tekstiilityöntekijänä vuodesta 1957 vuoteen 1979. Hän avioitui 1958 Ruotsiin siirtolaisena muuttaneen unkarilaisen koneasentaja Lajos Exnerin kanssa. Taloudellisesti niukka arki tasapainotellessa pienten lasten äitiyden ja perheen vuorotyön välillä saivat Lahja Exnerin kiinnostumaan työväenliikkeesta. Moni siirtolainen ei tiennyt ammattiliittoon liittyessään liittyvänsä samalla myös sosiaalidemokraattisen puolueen jäseneksi.

Exner eteni luottamistehtäviin työpaikallaan ja pian hän edusti eritoten siirtolaisia. Hän lähti kunnallispolitiikkaan vuonna 1979 ja tuli valituksi ensimmäisenä siirtolaisnaisena valtiopäiville Älvsborgin läänin eteläisestän vaalipiiristä. Hänen merkittävimpiä luottamustehtäviään ovat olleet Siirtolaisuuspoliittisen komitean puheenjohtajuus sekä Maahanmuuttoviraston hallituksen jäsenyys. Hän kuului Työmarkkinahallituksen (AMS) ja Valtion Siirtolaisviraston (SIV) johtokuntiin. Lahja Exner jäi eläkkeelle valtiopäiväedustajan tehtävästä 1994.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Lotta Weckström: Lahja Exner Kansallisbiografia-verkkojulkaisu (maksullinen). 15.1.2010. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.
  • Exner, Lahja, Vem är hon : kvinnor i Sverige : biografisk uppslagsbok (1988), ISBN 91-1-863422-2

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Riksdagsförvaltningen: Ledamot www.riksdagen.se. Viitattu 2.2.2017. (ruotsiksi)