Laguna de Baý

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Järvi Baýn suunnalta kuvattuna

Laguna de Baý on Filippiinien suurin järvi. Se sijaitsee Luzonin saarella aivan Manilan metropolialueen itäpuolella. Sen eteläpuolella on Lagunan provinssissa sijaitsee Baýn kaupunki, johon järven nimi viittaa. Järven korkeus merenpinnasta on vain noin 20 metriä, ja sen laskujoki etelä-Kiinan mereen on 25 kilometrin mittainen Pasig. Järven suurin syvyys on vain noin 20 metriä, monin paikoin se on paljon matalampi. Sen pinta-ala on yli 900 neliökilometriä. Järvi on vanhan tulivuoren kaldera.

Ote Lagunan kuparilaatan kaiverruksesta

Lagunan läheltä Lumbang-joen suulta löytyi vuonna 1989 kirjoitusta sisältävä kuparilaatta, jonka katsotaan olevan 800–900-luvulta peräisin, ja sen katsotaan todistavan, että Luzonin yhteydet Jaavan Medangin kuningaskuntaan olivat jo silloin olemassa.[1]

Taloudellinen merkitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järvellä on paikallisesti suuri merkitys vesivarastona ja kalastukselle ja oletettavasti myös suurkaupungin synnylle. Kuivina aikoina merivettä Manilanlahdelta saattaa virrata järveen asti. Toisaalta se on altis saastumiselle, mitä vastaan on pyritty taistelemaan muun muassa Maailmanpankin avulla.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Antoon Postma: [file:///C:/Users/OMISTAJA/AppData/Local/Temp/1033-4014-1-PB.pdf The Laguna Copper-Plate Inscription: Text and Commentary] Philippine Studiesvol. 40, no. 2 (1992). 27.6.2008. Viitattu 13.12.2020 (englanniksi).
  2. Adelina Santos-Borja & Dolora N. Nepomuceno: Laguna de Bay – Experience and Lessons Learned Brief (web archive) (Wayback Machine) web.archive.org. 27.2.2006. Viitattu 12.12.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: es:Laguna de Bay
Tämä maantieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.