Pasig (joki)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pasig-joki Manilan keskustassa

Pasig on joki Filippiinien pohjoisella pääsaarella Luzonilla. Se yhdistää maan suurimman järven Laguna de Bayn Etelä-Kiinan meren Manilanlahteen. Se on estuaari, jossa vesi voi virrata kumpaankin suuntaan; erityisesti kuivana aikana virtaussuunta saattaa olla lännestä itään eli merestä järveen. Se on vain noin 25 kilometriä pitkä. Sen pohjoinen, paljon vettä tuova päähaara on Marikina.

Joki halkaisee Manilan metropolialueen ja virtaa koko matkan kaupunkialueella, myös Pasigin kaupungin halki. Joen yli on lähes 20 siltaa ja lauttayhteyksiä. Siltoja rakennetaan muun muassa kiinalaisrahoituksen avulla, mihin on kytketty huumeklinikoiden rakentamista[1][2]. Pasig-joki on huomattavan saastunut, mutta sen puhdistamiseksi on suunnitelmia[3].

  1. Dharel Placido: PH, China sign pact on P3.6-B grant for Pasig River bridges, drug rehab centers news.abc-cbn.com. 16.5.2017. PH, China sign pact on P3.6-B grant for Pasig River bridges, drug rehab centers. Viitattu 12.12.2020. (englanniksi)
  2. Vicente B. Tuddao Jr: Water Quality Management in the Context of Basin Management (Microsoft Power Point) wepa-db.net. 2011. Arkistoitu 29.8.2016. Viitattu 11.12.2020. (englanniksi)
  3. Menchit R. Santelices: A dying river comes back to life (Wayback Machine) pia.gov.ph. Viitattu 11.12.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä maantieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.