Labyrinttisienet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Labyrinttisienet
Aplanochytrium
Aplanochytrium
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Chromalveolata
Kaari: Ruskeat levät Heterokontophyta
Luokka: Labyrinttisienet
Labyrinthulomycetes
Dick, 2001[1]
Katso myös

  Labyrinttisienet Wikispeciesissä
  Labyrinttisienet Commonsissa

Labyrinttisienet (Labyrinthulomycetes) ovat ruskeiden levien kaareen kuuluvia eliöitä, joista monet muodostavat erikoisia verkkomaisia limakkorakenteita. Niissä on kaksi pääryhmää: limaverkkosienet (Labyrinthulaceae) ja traustokytridit (Thraustochytridiaceae). Sekä limaverkkosieniä että traustokytridejä tunnetaan kumpiakin noin 30 lajia. Niitä elää meri- ja murtovedessä, jossa ne hajottavat lahoavaa ainesta tai ovat muiden eliöiden loisia.

Limaverkkosienet muodostavat soluseinättömiä, kalvon ympäröimiä limaverkkoja, joiden sisällä solut elävät. Limaverkko muodostuu solulimasta, ja siinä elävät solut ovat yhteydessä limaverkkoon niiden pinnalla olevien botrosomi-nimisten rakenteiden välityksellä. Solut ovat muodoltaan sukkulamaisia, ja ne voivat liikkua limaverkon sisällä. Tämän ansiosta limaverkko voi edetä hitaasti (5–150 mikrometriä minuutissa) alustaansa pitkin. Limaverkossa olevat solut voivat lisääntyä jakautumalla, ja limaverkko voi hajota useisiin osiin, jotka jatkavat elämäänsä itsenäisinä limakkoina. Limaverkkosienet lisääntyvät myös suvullisesti, jolloin muodostuu uintisiimallisia parveiluitiöitä.

Traustokytridit puolestaan eivät muodosta limaverkkosienten tapaan laajoja limakkoja, mutta niillä on kuitenkin soluissaan samanlaisia botrosomeja, joista työntyvien limasäikeiden avulla ne kiinnittyvät alustaansa. Niihin kuuluu mm. nilviäisillä loisivia lajeja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Taksonomian lähde: Adl, S. M. et al.: The new higher level classification of eukaryotes with emphasis on the taxonomy of protists. J. Eukaryot. Microbiol., 2005, 52. vsk, nro 5, s. 399–451. Artikkelin verkkoversio. (englanniksi)