L (Death Note)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
L
L:n käyttämä tunnus mangassa
L:n käyttämä tunnus mangassa
Kustantamo Weekly Shōnen Jump
Ensiesiintyminen 2003 (manga)
Luojat Tsugumi Ōba, Takeshi Obata
Henkilötiedot
Oikea nimi L Lawliet
(エル・ローライト Eru Rōraito)
Status päähenkilö
Sarja Death Note
Ikä 24-25
Ryhmäsidokset Light Yagami
Sukupuoli Mies
Tunnetut henkilöllisyydet L, Ryuzaki, Hideki Ryuga, Eraldo Coil, Deneuve

L Lawliet (jap. エル・ローライト, Eru Rōraito)[1] (s. 31.10.1979), tunnettu eri puolilla maailmaa vain nimellä vain L (jap. エル, Eru), on Death Note -manga- ja -animesarjassa esiintyvä kuvitteellinen hahmo. Hän on huippuälykäs ja hyvin omalaatuinen, maailman parhaaksi väitetty etsivä, joka alkaa selvittää sarjamurhaaja Kiran tapausta. Kukaan ei tiedä hänen olinpaikkaansa, nimeään tai miltä hän näyttää lukuun ottamatta hänen henkilökohtaisimpana avustajanaan toimivaa Wataria. L on ratkonut useita mahdottomiksi luultuja tapauksia eri puolilla maailmaa. Useimmiten hän osallistuu neuvotteluihin ja tapaamisiin kannettavan tietokoneen välityksellä. L haluaa napata Kiran, ja Kira haluaa löytää ja tappaa L:n. Näiden kahden kissa ja hiiri -leikki on Death Note -mangan sekä animen perusta.

Animeversiossa L:n ääninäyttelijänä toimii Kappei Yamaguchi ja sen englanninkielisessä versiossa Alessandro Juliani. Ken’ichi Matsuyama näytteli häntä näyteltyjen elokuvien sarjassa, Julianin ollessa myös niissäkin englanninkielisenä äänenä. Näytellyssä televisiosarjassa L:ää näyttelee Kento Yamazaki,[2] ja yhdysvaltalaisessa elokuvan versiota L:stä (oikealta nimeltään Lebensborn Atubia), näyttelee hip hop -artistinakin tunnettu Lakeith Stanfield.[3][4]

Nimi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

L käyttää useita peitenimiä. Kiraa jahtaavan Japanin poliisiryhmän keskuudessa hän käytti nimeä Ryūzaki (竜崎'), jota käytti peitenimenä myös sarjamurhaaja Beyond Birthday, joka oli alun perin yksi L:n alkuperäisistä seuraajaehdokkaista. Pitääkseen silmällä Light Yagamia hän käytti samaan yliopistoon hakiessaan nimeä Hideki Ryūga (流河 旱樹), jolla tunnettiin myös eräs kuuluisa poplaulaja. Lisäksi L käyttää valehenkilöllisyyksinä muita parhaimpiin etsiviin lueteltuja henkilöitä. Niihin lukeutuvat mm. toista sijaa pitävä Eraldo Coil (エラルド=コイル) ja kolmatta sijaa pitävä Deneuve (ドヌーヴ').

Kukaan Wataria lukuun ottamatta ei tiedä hänen todellista nimeään. Se on paljastettu vain Death Note 13: How to Read -albumissa sekä näytellyissä elokuvissa.

Hahmo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

L on hyvin omintakeinen ja tavallisesta poikkeava persoona. Hänellä on lukuisia kummallisia piirteitä, muun muassa outo kyykkymäinen istuma-asento (omien sanojensa mukaan 'tavallisesti' istuminen vähentäisi hänen päättelykykyään 40 prosentilla), kynien, paperien, puhelimien ynnä muiden tavaroiden roikottaminen pihti- eli peukalo-etusormi -otteessa sekä aina miettiessään hän pitää peukaloa suun pielessä niin, että kynsi osuu hänen alahuuleensa. L pukeutuu hyvin yksinkertaisesti löysiin farkkuihin ja valkoiseen pitkähihaiseen paitaan. Hänellä on sekaiset mustat hiukset sekä kalpea iho. Hänen silmänsä ovat harmaat sekä suuret ja pyöreät, mikä saa hänet hyvin usein näyttämään yllättyneeltä. Yleensä L:n ilme on kuitenkin kyllästyneen oloinen ja hänen puheensa hyvin monotonista. Mustat silmänaluset paljastavat että L kärsii myös unettomuudesta eikä näin ollen nuku juuri lainkaan. L:llä on tapana myös pinota asioita, kuten sokeripaloja ja hänen ryhtinsä sekä koko olemuksensa on kumara. Hän ei käytä sukkia ja kenkiäkin (vanhat ja resuiset lenkkitossut) vain ulkona.

L muistuttaa luonteeltaan aika-ajoin pientä lasta ja on omien sanojensa mukaan lapsellinen. Hän on hieman naiivi ja inhoaa vahvasti häviämistä. L on luonnostaan hyvin epäluuloinen persoona ja käyttää mitä tahansa keinoa saadakseen selville itseään tyydyttävän totuuden. Tämän vuoksi hän on usein myös väärinymmärretty. Kun tähän lisätään hänen olemattomat sosiaaliset taitonsa ja kadehdittava asemansa, ei ole ihme, ettei hänellä ole lainkaan ystäviä (L kuitenkin kertoo myöhemmin Lightille, että tämä on hänen ensimmäinen ystävänsä). L on hyvin luova ja arvostaakin kekseliäisyyttä ja mielikuvitusta. Kun L selitti Lightin isälle sekä tämän kollegoille Kiran tekojen selitystä, hän piirsi kaavan tussilla pöytään. Lisäksi L rakastaa sokeria ja syö ainoastaan herkkuja kuten esimerkiksi kakkua, jäätelöä ja keksejä, mutta on tästä huolimatta huomattavan alipainoinen. Hän juo alituiseen kahvia tai teetä ja lisää niihin rutkasti sokeria. Jostain syystä hän ei kuitenkaan liho ja väittää itse tämän johtuvan nopeasta ruoansulatuksesta ja siitä että hän kuluttaa kaiken saamansa energian ajattelemalla.

L on todella älykäs, ja hänen päättelykykynsä on vertaansa vailla. Hän ei kuitenkaan ole maailman paras etsivä vain älynsä vuoksi, vaan myös uskaliaitten ja riskaabelien tekojensa takia. Death Noten kirjoittanut mangaka Tsugumi Ohba oli ajatellut L:n voittavan, mutta hän joutui luopumaan ajatuksesta, koska ei olisi tällöin voinut toteuttaa varastossa tapahtunutta loppukohtausta.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

L on nuoresta iästään huolimatta saavuttanut erittäin laajaa menestystä rikosten ratkaisemisessa: hän on lajissaan maailman johtava L-nimellä ja pitää valenimillä hallussaan muutamaa muuta sijaa. Kira-tapauksesta muodostuu L:n uran merkittävin tapaus. Hän onnistuu lopulta ratkaisemaan Kiran henkilöllisyyden jo jonkin aikaa ennen kuin tämä onnistuu tapattamaan hänet 5. marraskuuta 2004. L:n kuoltua Kiran jäljille lähtevät hänen seuraajaehdokkaansa Near ja Mello.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ohba, Tsugumi (2008). Death Note 13: How to Read. Viz Media, 10. ISBN 1-4215-1888-0. 
  2. Masataka Kubota, Kento Yamazaki Star in Live-Action Death Note TV Series Anime News Network. 21.5.2015. Viitattu 3.8.2016. (englanniksi)
  3. Kroll, Justin: ‘Short Term 12’s’ Keith Stanfield to Star With Nat Wolff in Netflix’s ‘Death Note’ Variety. 10.6.2016. Viitattu 3.8.2016. (englanniksi)
  4. Trumbore, Dave: Adam Wingard Shares His Notes on ‘Death Note’ as Production Begins Collider. 30.6.2016. Viitattu 3.8.2016. (englanniksi)