Death Note

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Death Note
デスノート
(Desu nōto)
Genre draama, trilleri, yliluonnollinen
Manga
Tekijä Tsugumi Ōba (tarina)
Takeshi Obata (taide)
Julkaisija Japani Shūeisha
Sarjajulkaisulehti Japani Weekly Shōnen Jump
Ensimmäinen painatus joulukuu 2003 – toukokuu 2006
Kirjojen lukumäärä 12
TV-anime
Ohjaaja Tetsurō Araki
Studio Madhouse
Lisensoijat Yhdysvallat Kanada Viz Media
Yhdistynyt kuningaskunta Manga Entertainment
Australia Uusi-Seelanti Madman Entertainment
Lähetyskanavat Japani NTV
Yhdysvallat Adult Swim
Kanada YTV
Suomi MTV3 Scifi
Alkuperäinen lähetyskierros 3. lokakuuta 200626. kesäkuuta 2007
Jaksojen määrä 37

Death Note (jap. デスノート, Desu nōto) on Tsugumi Ōban käsikirjoittama ja Takeshi Obatan piirtämä mangasarja.[1] Sarja ilmestyi alun perin kotimaassaan Japanissa Weekly Shōnen Jump -lehdessä vuosina 20032006, ja sittemmin se on koottu 12 albumiin. Death Noten pohjalta on luotu myös samanniminen animesarja, joka alkoi vuonna 2006 ja päättyi vuonna 2007. Lisäksi Death Notesta on tehty Japanissa neljä näyteltyä elokuvaa: Death Note, Death Note: The Last Name, L: Change the World ja Death Note: Light Up the New World. Toisin kuin elokuvat, anime seuraa kohtalaisen tarkasti alkuperäistä mangaa. Death Notea alettiin suomentaa kesäkuussa vuonna 2008.

Yhdysvallat toteutti oman versionsa Death Note -elokuvasta. Alun perin tuotannosta vastasi Warner Bros., kunnes tuotanto siirtyi Netflixille. Elokuvan ohjasi Adam Wingard ja pääosissa esiintyivät Nat Wolff, Margaret Qualley ja Lakeith Stanfield. Tuottajina taas ovat Roy Lee, Dan Lin ja Masi Oka.[2]

Tammikuussa 2009 IGN-sivuston laatiman sadan parhaan animaatiosarjan listalla Death Note oli sijalla 51.[3]

Vuonna 2015 Japanissa ja Etelä-Koreassa esitettiin Frank Wildhornin säveltämä musikaali Death Note: The Musical.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

17-vuotias lukion huippuoppilas Light Yagami löytää sattumalta maasta mustakantisen muistikirjan, jonka kannessa lukee "Death Note". Sen sisäsivulla kerrotaan, että ihminen, jonka nimi kirjoitetaan kyseiseen kirjaan, kuolee, kunhan kirjoittaja tietää uhrin nimen ja kasvot. Jos kuolinsyytä ei ole kirjoitettu kirjaan, uhri kuolee vain yksinkertaisesti sydänkohtaukseen. Light testaa muistikirjan toimivuutta ja päättää ottaa sen käyttöönsä luodakseen uuden, paremman maailman vailla rikollisuutta.

Death Note on alun perin shinigamin omaisuutta. Shinigami nimeltä Ryuk ilmestyy Lightille ja seuraa tapahtumia puolueettomana.

Light alkaa tappaa televisiossa näkemiään rikollisia sydänkohtauksilla. Kuolemantapaukset eivät jää kuitenkaan maailmalla huomaamatta ja huhu jumalalliset voimat omaavasta murhaajasta leviää internetissä ja tiedotusvälineissä. Ihmiset alkavat kutsua tätä mystistä tappajaa nimellä "Kira" (キラ) (englannin sanasta "killer"). Ihmiset jakaantuvat mielipiteissään kahtia, osa hyväksyy Kiran toimet, osa ei. Japanin poliisissa työskentelevä Lightin isä, Soichiro Yagami ja neljä muuta poliisia: Matsuda, Aizawa, Mogi ja Ukita, alkavat tutkia tapausta apunaan omalaatuinen ja salaperäinen mestarietsivä, joka tunnetaan nimellä L. L alkaa melkein alusta asti epäillä Lightia.

Alibin hankkimiseksi Light alkaa teeskennellä auttavansa isänsä johtamaa yksikköä sekä L:ää Kiran löytämisessä. Hän tapaa toisen Kiran, malli Misa Amanen, ja tämän shinigamin, Remin. Misalla on yksipuolisia tunteita Lightia kohtaan, mutta nämä johtavat siihen, että molemmat joutuvat L:n epäilyjen kohteeksi. Niinpä he luopuvat väliaikaisesti muistikirjojensa omistajuudesta ja menettävät muistonsa niistä.

Toinen kirjoista päätyy yhtymälle nimeltä Yotsuba Group, joka alkaa tappaa kilpakumppaneitaan sen johtajiin kuuluvan uuden Kiran avulla. Yotsuban Kiraksi paljastuu Kyosuke Higuchi. Higuchi saadaan kiinni ja Light saa muistonsa takaisin, minkä jälkeen hän tappaa Higuchin saadakseen Death Noten omistajuuden takaisin. Samalla L ja tutkintayksikkö saavat selville myös Death Noten ja shinigamien olemassaolot. Pian Light onnistuu houkuttelemaan Remin tappamaan L:n ja tämän avustajan Watarin sekä samalla myös itsensä, taatakseen Misan turvallisuuden. Lightista tulee Kiran tutkintaa johtava uusi L ja tätä hyväksi käyttäen Light laajentaa toimintaansa Kirana.

Neljä vuotta myöhemmin suurin osa maailmasta oli hyväksynyt Kiran toimet. Mutta tieto L:n kuolemasta oli päätynyt Watarin perustamaan orpokotiin. Sieltä Kiran perään olivat lähteneet L:n todelliset seuraajat, Near ja Mello. Mello liittoutuu mafian kanssa ja tekee kaikkensa saadakseen Kiran kiinni ennen Nearia. Near taas perustaa FBI:n ja CIA:n avustuksella yksikön nimeltä SPK. Mello yritti kiristää Japanin tutkintayksikköä antamaan Death Noten heille pitämällä panttivankina NPA:n johtajaa, mutta tämä kuolee ja mafia ottaa uudeksi panttivangiksi Sayun, Lightin siskon. Ryhmä onnistuu pelastamaan Sayun ja myöhemmin saamaan muistikirjan takaisin, mutta samalla Soichiro saa useita ampumahaavoja, joihin hän myöhemmin kuolee.

Near ja SPK:n agentit alkavat oikean L:n tavoin epäillä myös Lightia Kiraksi. Misa luovuttaa Death Notensa yleiselle syyttäjälle ja Kiran uskolliselle kannattajalle, Teru Mikamille, joka tappaa Kiran sanaa välittävän henkilön rangaistuksena tämän itsekkyydestä ja valitsee uudeksi edustajaksi Kiyomi Takadan, joka oli yksi Lightin tapailemista tytöistä tämän yliopistoajoilta. Light paljastaa Takadalle olevansa Kira ja alkaa kehittää suunnitelmaa sekä Japanin tutkintayksikön että SPK:n jäsenten tappamiseksi.

Mello kuitenkin kidnappaa Takadan, joka tappaa hänet Death Noten sivun palasella. Light manipuloi toisella palasella Takadan tekemään itsemurhan tämän jälkeen. Mutta Mikami yrittää Lightin tietämättä myös tappaa Takadan ja siten hänen hallussaan olevan muistikirjan piilopaikka paljastuu, kuten myös Lightin suunnitelma. Molemmat yksiköt sekä Mikami tapaavat lopulta varastossa nimeltä "Yellow Box", jossa Near onnistuu todistamaan, että Light on Kira. Light yrittää epätoivoisesti tappaa muut, mutta Matsuda ampuu häntä useita kertoja. Tajuttuaan Lightin hävinneen, Ryuk käyttää omaa Death Noteaan ja tappaa Lightin sydänkohtauksella, minkä oli luvannut aikoinaan tehdä jo heidän tavatessaan ensi kertaa. Lightin oleminen Kirana päätetään pitää salassa julkisuudelta ja Nearista tulee seuraava L.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.
  1. Death Note Creators Confirmed to Launch Bakuman Manga animenewsnetwork.com. Viitattu 3.8.2009.
  2. 'Guest' Director Adam Wingard Signs On for 'Death Note' (Exclusive) 27.4.2015. The Hollywood Reporter. Viitattu 28.4.2015. (englanniksi)
  3. TOP 100 Animated Series (Arkistoitu – Internet Archive) IGN Tammikuu 2009 Viitattu 30.6.2009 (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]