Kyröskoski (maalaus)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kyröskoski
Nimi Kyröskoski
Tekijä Werner Holmberg
Valmistumisvuosi
Taiteenlaji Maisemamaalaus
Teostyyppi Maalaus
Materiaali Öljyväri ja kangas (maalauspohja)
Korkeus 110 cm
Leveys 102 cm
Kokoelma Kansallisgalleria
Sijainti Ateneum, Suomi

Kyröskoski on suomalaisen maisemamaalarin Werner Holmbergin öljyvärimaalaus kankaalle, 110×102 cm. Maalauksen aiheena on Kyröskoski Hämeenkyrössä Satakunnassa. Tämän opiskeluvuosinaan maalaamansa teoksen Holmberg maalasi vuonna 1854. Se kuuluu Ateneumin taidemuseon kokoelmiin.

Tässä ruskea- ja mustasävyisessä maalauksessa valkoinen Kyröskoski laskeutuu kuohuen kalliorinnettä alas. 1800-luvun puolivälistä alkaen pohjoinen erämaa alkoi saada keskeistä merkitystä kansallisena symbolina[1]. Kyröskoski oli Länsi-Suomen tunnetuimpia nähtävyyksiä tuohon aikaan, ja sen ajan muutkin taiteilijat kuvasivat sitä töissään.

Holmberg teki Kyröskoski-maalauksen opiskeluaikanaan Düsseldorfissa ilman paikan päällä tehtyjä harjoitelmia. Hän käytti apunaan P. A. Kruskopfin 1840-luvulla koskesta tekemää laveerausta ja myös Zachris Topeliuksen koskesta teokseen Finland framställdt i teckningar kirjoittamaa kuvausta.[2]Nuorella taiteilija opiskelijalla oli kunnianhimoinen tarve todistaa kykynsä maalata vaikeitakin aiheita ja siksi hän valitsi tämän aiheen. Hän otti maalatessaan mallia Dûsseldorfissa suosituista Andreas Achenbachin norjalaisista ja ruotsalaisista koskikuvista. Werner Holmberg saikin aikaan dynaamisimman siihenastisista suomalaisista maisemamaalauksista. Teos oli samalla kertaa sekä erämaaromanttinen että realismiin viittaava.[2]

Hän teki tästä aiheesta vuonna 1857 myös tussein ja vesivärein laveerauksen, jossa hän kuvasi Kyröskoskea sivulta[2]

  1. Gunnarsson Torsten teoksessa Luonnon lumo. Ateneumin taidemuseon näyttelykirja, 2006, s. 12.
  2. a b c Timo Huusko: Ateneum- opas, s. 21. Helsinki: Ateneumin taidemuseo, 2007.


Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Suomen Kansallisgalleria: Kokoelmat: Kyröskoski. [1] (Arkistoitu – Internet Archive)