Kylmä rintama

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kylmän rintaman merkki sääkartalla
Kylmän rintaman kuuro- ja ukkospilviseinämä kaukaa katsottuna, lähempänä kumpupilviä. Huomaa kuuropilvien yläosan alasinmaiset, kuituiset muodot.
Lähestyvä kesäinen kylmä rintama, jossa näkyy kehittymässä olevia Cumulus congestus ja Cumulonimbus calvus-tyyppisiä kumpupilviä ja ukkospilviä vallina. Ylhäällä näkyy lautasmainen mantelipilvi.

Kylmä rintama on kapeahko rajavyöhyke kylmän ja lämpimämmän ilmamassan välillä, joka liikkuu siten, että kylmä ilma valtaa alaa lämpimämmältä.[1] Kylmään rintamaan liittyy usein korkeiden kuuropilvien muodostama valli, johon liittyy kesällä monesti ukkosta.

Kylmän rintaman ylikulku

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen rintamaa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kesällä on ennen kylmää rintamaa monesti autereinen, samea ilma. Pieniä kumpupilviä ilmestyy monesti taivaalle juuri ennen kylmän rintaman lähestymistä. Kun kylmä rintama lähestyy, havaitaan korkea kuuro- ja/tai ukkospilvistä koostuva valli, joka tulee kohdalle 0,5–6 tunnissa. Auer tai edessä olevat pilvet voivat haitata tai estää pilvien näkymistä. Pilvet hohtavat valkeina auringon valossa, jos on päivä. Ukkospilvien alasinta muistuttavassa yläosassa on kuitumaista rakennetta. Nuorissa ukkospilvissä ei ole alasinta, mutta ne ovat mahtavia, korkeita kumpupilviä. Aivan rintaman etuosassa näkyy cirruspilviä ja alempana voi olla hahtuvapilviä (altocumulus) kumpukerrospilviä (stratocumulus) ja kumpupilviä (cumulus), jotka voivat edeltää rintamaa 50–150 km:n matkalta ja peittää kuuropilvet näkyvistä.

Joskus kesällä kylmä rintama hajoaa, niin että kuuropilviä ilmestyy taivaalle kauan ennen rintaman ylitystä, jonka kohta on epämääräinen, sillä aurinko lämmittää rintaman takaista ilmaa.

Rintaman kohdalla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Melko lähellä oleva kylmän rintaman nuori ukkospilvi, Cumulonimbus calvus, kesällä. Pilven tumma alaosa näkyy selvästi. Jos pilvi näyttää tulevan kohti, kannattaa vetäytyä ulkoa autoon tai sisälle ukkosen varalta.
Cumulonimbus calvus-pilven pohjaa.
Kylmässä rintamassa kylmän ilman kiila työntää lämpimän ilman jyrkkään nousuun, ja nostaa monesti korkeita kuuro- ja ukkospilviä.

Rintaman kohdalla sataa rankkoja kuuroja, rakeita ja kesällä useimmiten ukkostaa, varsinkin jos kylmä rintama työntyy helteiseen, kosteaan ilmamassaan, joka tuntuu ihmisistä painostavan kuumalta. Kun näet kesällä kylmän rintaman kaukanakin lähestyvän, sinun kannattaa pyrkiä autoon tai sisätiloihin, jossa on turvallisempaa mahdollisen ukkosen tullessa. Sisätiloissa ei kannata oleskella ainakaan pistorasioiden lähellä. Kylmän rintaman sade ja ukkonen ei yleensä kestä tuntia-paria pidempään. Rintaman aikana pilvet liikkuvat nopeasti, ukkospilven alla nähdään haihtuneesta sateesta muodostuneita repaleisia fractostratus-pilviä. Rintaman kohdalla huomataan voimakkaita kuuro- ja ukkospilvestä tulevia tuulia ja pilvet liikkuvat nopeasti. Hyvin voimakkaat tuulet voivat joskus olla ns. syöksyvirtauksia ja trombeja, jotka kaatavat puita jne. Rintaman mennessä pois siihen liittyvä sade heikkenee.

Tapahtumat kylmän rintaman mentyä pois

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kylmän rintaman varsinaisten pilvien mentyä ohi havaitaan monesti kumpukerrospilviä ja kumpupilviä. Kylmä ilmamassa on kesällä kuulas. Ajoittaiset sadekuurot ovat tavallisia kylmän rintaman jälkeen. Ne syntyvät auringon lämmittäessä maanpintaa, jolloin viileään ilmamassaan syntyy alapuolella lämmin kerros, joka tekee ilmakehän epävakaaksi. Matalapaineessa monesti kylmää rintamaa seuraa yksi tai useampi matalan sola.

Nopea kylmä rintama

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Kylmä rintama lähestyy toukokuisena yönä. Siinä ei näy alasinpilviä, mutta cumulus congestus ja cumulonimbus calvus-tyyppisiä pilviä. Rintaman edellä näkyy lautasmaisia altocumulus-pilviä.

Nopealiikkeinen kylmä rintama sataa etupäässä kuurosadetta monesti erillistä kuuropilvistä. Pääpilvityyppi on kuuropilvi ja myös sadepilvi. Ennen rintamaa tuuli voimistuu vähitellen.

Nopean kylmän rintaman mentyä ohi on monesti puuskaista pohjoistuulta.

Talvella nopealiikkeisen kylmän rintaman sade on monesti heikompaa ja tasaisempaa kuin kesällä, monesti ei sada lainkaan, on keskipilveä, utua tai sumua. Kesällä kylmässä rintamassa oleva voimakas laskeva liike voi kuivattaa rintaman eli hävittää kuuropilvet suureksi osaksi.

Kun nopea kylmä rintama lähestyy, tuuli voimistuu vain jonkin verran ja kääntyy lähemmäs rintaman suuntaa. Tuuli on rintaman suunnan (havaitsijasta katsoen) ja rintaman liikesuunnan välissä. Rintaman ylityksen tapahtuessa tuuli käännähtää 20–90 astetta noin 15 minuutissa. Nimenomaan kesällä tuuli on tällöin voimakkaan puuskaista. Rintaman ylitettyä tuuli voimistuu ja jatkuu puuskaisena. Nopean kylmän rintaman leveys on ehkä noin 100 km. Ennen rintamaa ilmanpaine laskee hitaasti, 0–1 hPa tunnissa, ja rintaman jälkeen nousee huomattavan nopeasti 2–8 hPa/3h. Ilmanpaine laskee kuitenkin edelleen, jos rintamaa seuraa kylmän ilman sola (matalan sola). Kesällä lämpötila laskee nopeasti ukkosen mennessä yli, talvella lämpötilan muutos on vähäinen ja jopa nouseva. Monesti lämpötila laskee vasta rintaman mentyä hitaasti, ilman tuntuva viileneminen näkyy vasta seuraavana päivänä.

Hidas kylmä rintama

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hidas kylmä rintama pidempään jatkuvampaa sadetta kuurosateiden mentyä ohi. Hidas kylmä rintama muistuttaa väärin päin käännettyä lämmintä rintamaa. Ensin tulee pilvivalli, jossa on kuuropilviä ja sadepilviä, sitten verhopilviä ja lopuksi untuvapilviä. Monesti nämä peittyvät yhtenäiseen kumpukerrospilveen. Pilvivallia edeltää monesti hahtuvapilviä, ensin ohuita, sitten yhtenäinen tiheä. Etureunassa voi olla vallinharjapilviä. Kun rintama tulee kohdalle, taivaalle leviää yhtenäinen kumpukerrospilvi ja hahtuvapilvi. Hidas sateen heikkeneminen kestää tunnista muutamaan tuntiin. Hitaaseen kylmään rintamaan liittyvät tuulet ovat yleensä heikkoja. Hidas kylmä rintama on yleensä kauempana matalapaineen keskustasta. Siihen liittyvät ilmanpaineen muutokset ovat monesti pienempiä ja tuulet heikompia kuin nopeassa kylmässä rintamassa. Tuuli kääntyy rintaman kulkiessa yli 90–180 astetta myötäpäivään 15–60 minuutissa. Rintamavyöhykkeen kohdalla on joskus lähes tyyntä. Hidasliikkeinen kylmä rintama tuo kesällä nopeasti kolean sateen. Talvella lämpötilan muutos on pienempi tai nouseva. Lämpötilan nousu johtuu siitä, että kylmä rintama saapuu sulan Atlantin yltä ja sekoittaa inversion, jolloin maanpinnalle tulee lämmintä ilmaa.

Kylmä rintama eri vuodenaikoina

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kesällä kylmää rintamaa edeltää monesti kumpupilviä, talvella kumpukerrospilviä. Talvella kylmä rintama sataa tasaisemmin ja heikommin, ja lähellä maanpintaa lämpötilan muutos on pieni, voi tapahtua jopa lämpenemistä. lähde?

Kylmä rintama matalapaineessa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Kylmän rintaman jälkeisiä pilviä viileässä ilmamassassa

Kylmä rintama on kesällä viileän polaarisen ilman työntymistä lämpimään keskileveysasteiden ilmaan. Kylmän rintaman jako hitaaseen ja nopeaan on jonkin verran keinotekoista, koska muutos nopeasta hitaaseen on asteittainen. Kylmän rintaman nopeus 20–80 km/h. Se onko rintama tyypiltään nopea vai hidas, ei riipu nopeudesta. Nuorten matalapaineiden kylmät rintamat ovat yleensä hidasta tyyppiä. Lähellä matalapaineen keskusta rintama on tyypiltään nopeampi, näin varsinkin voimakkaassa, syvenevässä matalapaineessa.

Kylmä rintama saattaa esiintyä hyvin erilaisena tilanteesta riippuen. Joskus siihen liittyy vain tavallista suurempaa pilveilyä. Jos kylmässä rintamassa on voimakkaita ylätuulia, sen aiheuttama kylmän ilman kiila jyrkkenee seinäksi, mikä heikentää kuuropilvien voimaa, koska seinä syö lämpimän, kostean ilman, jota sade vaatii.

Joskus kylmä rintama näyttää nauhamaisten ylä- ja keskipilvien ryhmältä, joka liikkuu hitaasti havaintopaikan yli. Tähän ei liity sadetta.

Kylmän rintaman jälkeinen sää

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Kylmän rintaman jälkeinen sadekuuropilvi.

Kylmän rintaman jälkeinen sää on epävakaa, välillä aurinko paistaa ja on lähes pilvetöntä, välillä tulee sadekuuroja.

Kylmää rintamaa muistuttavia sääjärjestelmiä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matalan sola tai yläsola muistuttaa monesti kylmää rintamaa. Kesällä muodostuu kylmän rintaman eteen usein kuuropilvinauha tai kuuronauha, joka on myös kylmän rintaman tapainen. Ensin tulee kuuropilvinauha, sitten kylmä rintama.lähde?

  1. Glossary of Atmospheric Terms:Cold Front 1999. American Meteorological Society. Arkistoitu 16.10.2012. Viitattu 16.12.2007.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]