Kuusikanta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kuusikanta eli heksagrammi on kuusisakarainen tähtikuvio, joka koostuu kahdesta tasasivuisesta kolmiosta. Kolmiot ovat kuviossa päällekkäin siten, että niiden leikkaus muodostaa säännöllisen kuusikulmion.

Heksagrammi on juutalaisuuden tunnus, mutta kuviota on käytetty myös monissa muissa uskonnoissa ja muissa yhteyksissä. Symbolin on uskottu suojaavan pahoilta voimilta: tähän viitannee tunnuksen hepreankielinen nimi Magen David, Daavidin kilpi. Myös keskiajan Euroopassa, etenkin Etelä-Saksan ja Tšekin alueella kuusisakaraisen tähden uskottiin suojaavan demoneilta ja tulelta[1]. Tähden Unicode-koodi on U+2721 (✡).

Daavidintähti

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Pääartikkeli: Daavidintähti
Daavidin tähti Israelin lipussa

Daavidintähti on vanha juutalaisten käyttämä tunnus, jonka alkuperästä ei ole tarkkaa tietoa. Ilmeisesti daavidintähti otettiin käyttöön kuitenkin vasta paljon kuningas Daavidin jälkeen, ensimmäisinä vuosisatoina jaa. Viimeistään 1300-luvulta alkaen se oli jo yleisesti Euroopan juutalaisten käytössä: symbolilla koristeltiin hautakiviä, rukouskirjoja ja synagogia. Kansallissosialistit käyttivät keltaista daavidintähteä juutalaisten erottamiseen muusta väestöstä. Nykyään tähti esiintyy Israelin lipussa.

Euroopan olutvalmistajilla oli viimeistään 1400-luvulla tapana maalata kuusikulmainen tähti oluttynnyriensä päihin. Tähti esiintyi myös useiden panimoiden kilvissä ja tunnuksissa, ja Brauersternin voi yhä nähdä pienissä baijerilaisissa panimoissa. Tämän ja juutalaisten käyttämän tähden välinen yhteys on kiistanalainen. Varhaisissa tähdissä ylös osoittava kolmio on väriltään punainen, alas osoittava sininen. Värien uskotaan kuvaavan tulta ja vettä.[1] Olutpanijoiden killan virallinen tunnus oli jo 1500-luvulla kuusikulmainen tähti.

Itämaiset uskonnot

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuusikulmaisia tähtiä on esiintynyt myös hindulaisuudessa, buddhalaisuudessa ja jainalaisuudessa. Myöskään näiden ja Euroopan vastaavien merkkien yhteydestä ei ole tietoa. On mahdollista, että niillä on sama alkuperä, mutta heksagrammi saattoi yhtä hyvin kehittyä itsenäisesti eri kulttuureissa.

Hindulaisuudessa tähti käsitetään yleensä kahden kolmion muodostamaksi harmoniseksi kokonaisuudeksi. Nämä komponentit symboloivat ihmisen asemaa taivaan ja maan välissä. Alaspäin osoittava kolmio merkitsee Shaktia, ylöspäin osoittava Shivaa, ja kolmiot yhdessä kuvaavat maailman luomista. Kahden kolmion muodostamaa kokonaisuutta kutsutaan myös Shanmukhaksi, joka tarkoittaa kuusikasvoista – nimi viittaa Shivan ja Shaktin jälkeläiseen, kuusikasvoiseen sodanjumala Karttikeyaan. Symbolilla on suuri merkitys hindulaisessa mytologiassa.

Daavidin tähti Salt Lake Assembly Hallin koristeena

Daavidin tähteä käyttävät myös mormonit, joskin vähemmän ja pääasiassa rakennusten koristeena. Tähti kuvaa Israelin kansan heimoja sekä ystävyyttä ja yhteyttä juutalaisiin.

  1. a b Ilkka Ahtiainen: "Daavidin tähti" palasi panimon ovelle Etelä-Saksassa. Helsingin Sanomat, 10. marraskuuta 2007, s. B4.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]