Kurtakko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kurtakko on vanha maa- ja metsätalousvaltainen kylä Kolarin kunnassa Lapin läänissä. Se sijaitsee Kurtakkojärven rannalla kantatien 80 ja yhdystien 9391 risteyskohdassa noin 20 kilometrin päässä Kolarin keskustaajamasta itään. Kylän muodostavat Kurtakko idässä, Palo pohjoisessa sekä Palovaara lännessä. Kurtakon koulu sijaitsee kulmakuntien välisellä metsäalueella.

Kylän maisemaa hallitsevat Kurtakkojärven lisäksi viljelysaukeat sekä laajat metsäalueet ja suot sekä maisema Yllästunturiin. Palovaaran korkein huippu, Isolaki, kohoaa noin 208 metrin korkeuteen merenpinnan yläpuolelle ja noin 30 metriä ympäröivää maastoa korkeammalle. Kylästä noin 5 kilometriä kohti Kittilän kunnan rajaa on Kero-niminen vaara, joka on lähes 400 metriä merenpinnan yläpuolella. Kyseisen vaaran, jota kutsutaan myös "Kurtakkoseläksi", laitaan on rakennettu vuonna 1975 koko kylän yhteinen vesikaivo.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Karjalainen, Sirpa: Kurtakko : kirjallisuutta, arkistolähteitä, havaintoja ja muistitietoa Kurtakosta. Lapin yliopisto 2005.
Tämä kylään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.