Kuplapallo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuplajalkapalloa Helsingin kansalaistorilla kesällä 2016.

Kuplapallo (engl. bubble football) on jalkapalloa muistuttava urheilulaji, jossa pelaajilla on suojanaan läpinäkyvä, ilmatäytteinen kupla-asu. Kupla ulottuu pelaajan pään yläpuolelta aina polviin saakka. Kuplapalloa pelataan kesäisin jalkapallokentillä ja puistoissa, talvisin liikuntahalleissa. Kuplapallosta on muutamassa vuodessa tullut suosittu aktiviteetti esimerkiksi polttareihin ja yritysten työhyvinvointipäiviin.

Kuplapalloa pelataan useimmiten 4–5 henkilön joukkueissa. Pelin alussa joukkueet seisovat omilla maaliviivoillaan, ja pillin vihellyksestä pelaajat lähtevät tavoittelemaan keskellä kenttää olevaa palloa. Pelissä törmääminen ja taklaaminen on sallittua.[1]

Ensimmäisenä kuplapallon toi Suomeen Kuplapallo.fi vuonna 2014, minkä jälkeen kuplapalloa järjestäviä yrityksiä on ilmaantunut kaikkiin suurimpiin kaupunkeihin. Kuplapallo tunnetaan eri kaupungeissa eri nimillä: esimerkiksi kuplajalkapallo, superfutis, kuplafutis, kontaktifutis ja zorb-jalkapallo.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuplafutis on lähtöisin Norjasta, vaikka itse kuplapallon ovat kehittäneet tanskalaiset. Laji tuli suuren yleisön tietoisuuteen joulukuussa 2011 norjalaisen viihdeohjelman kautta, joka laittoi kaksi paikallista jalkapallojoukkuetta pelaamaan vastakkain juontajien selostaessa peliä. Video levisi YouTubessa ympäri maailmaa ja moni nykyään toimiva kuplafutisyritys on saanut ensimmäisen inspiraationsa kyseisestä videosta.lähde?[2]

Lajin ensimmäisiä MM-kisoja yritettiin järjestää jo vuonna 2016 Thaimaassa kansainvälisen kuplafutisliiton toimesta yhdessä isäntämaan järjestäjien kanssa. Valitettavasti isäntämaa ei onnistunut löytämään riittävästi sponsoreita tapahtuman järjestämiseksi, jonka vuoksi ensimmäiset kuplafutiksen MM-kisat eivät toteutuneet. Seuraavaksi Intia otti vastuulleen MM-kisojen järjestämisen ja ennakoitu aika MM-kisoille oli tammikuu 2018 mutta sama tarina toistui Intiassakin. Englannissa asiaan kyllästyttiin ja päätettiin järjestää omat MM-kisat Lontoossa 19. toukokuuta 2018. Valitettavasti myöhemmin selvisi, että prinssi Harryn ja Meghan Marklen häät järjestetään samana päivänä, jolloin MM-kisat piti siirtää viikkoa aikaisemmaksi (12. toukokuuta 2018). Vielä on epävarmaa, toteutuvatko MM-kisat, sillä joukkueet olivat ehtineet varata jo lennot ja hotellin alkuperäiselle päivälle. Suomen edustajana kansainvälisessä kuplafutisliitossa toimii Kevin Kluszewski. lähde?[3]

Impivaaran Jalkapallohallissa järjestettiin 1. tammikuuta 2016 Suomen MM-karsinta. Sen voitti Physiocatdolls-niminen joukkue.

Kuplapallo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäiset kuplapallot valmistetaan edelleen Tanskassa TPU-muovista. Lajin suosion kasvaessa markkinoille on ilmestynyt monia kiinalaisia valmistajia, jotka valmistavat huomattavasti halvempaan hintaan omia versioita kuplapalloista. Kiinassa valmistetut kuplapallot valmistetaan yleensä PVC-muovista, joka ei kestä samalla tavalla taklauksia kuin TPU-valmisteiset kuplapallot. Suomessa vain 5 yritystä, jotka käyttävät alkuperäisiä kuplapalloja. lähde?[4]

Kuplafutis Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuplafutis on tullut esille Suomessa muun muassa Mertaranta ja legendat -ohjelmassa esitetyn jakson myötä sekä amerikkalaisessa Shark Tank -ohjelmassa. Suomessa on tällä hetkellä noin 30 kuplafutisyritystä.lähde? Sen lisäksi, että lajia pelataan polttareissa ja tyky-päivissä, on sen urheilullista ja kilpailullista puolta pyritty edistämään kehittämällä kerho- ja turnaustoimintaa. Vuonna 2017 Suomessa pyöri neljä kerhoa (Turussa kaksi, Espoossa yksi, Kirkkonummessa yksi). Lisäksi Raumalla lapset pääsevät viikoittain pelaamaan kuplafutista Iirolandiassa.

Suomessa on pyörinyt kahtena vuotena Kuplaliiga, mutta vähäisen osallistumismäärän takia on Kuplaliigan toiminta laitettu tauolle, kunnes laji saa merkittävämmän harrastajamäärän. Suomessa järjestetään vuosittain kuplafutisturnauksia, joista isoin on Turussa järjestettävä opiskelijoiden kuplafutisturnaus.lähde? Vuonna 2017 turnaukseen osallistui 36 joukkuetta. Turnausta isännöi Båltsit yhdessä CampusSportin kanssa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Usein kysytyt kysymykset Kuplafutis.com. Arkistoitu 21.8.2016. Viitattu 5.7.2016.
  2. ”Golden Goal - Boblefotball - Bubble football/soccer (w/English subs)”. Brillefaen1234 (käsikirjoitus). 2011-12-16.
  3. The Official Bubble Football World Cup 2018, by TheStagCompany The Official Bubble Football Worldcup. Arkistoitu 11.1.2018. Viitattu 11.1.2018. (englanniksi)
  4. Copyballs Funballz. Viitattu 11.1.2018. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kuplapallo.