Kuormalava

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Puinen kuormalava, jonka päällä keltainen keinonahkahansikas.

Kuormalava on tavaran kuljetuksessa ja varastoinnissa käytettävä määräkokoinen, tavallisesti puinen matala lava.[1] Kuormalavojen käyttö nopeuttaa kuorman lastausta ja purkua niin maantie- kuin rautatieliikenteessä ja mahdollistaa tavaran tehokkaan käsittelyn varastoissa. Kuormalavat ovat joko standardin mukaisia vaihtolavoja tai kertalavoja.

Rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuormalavan pääosat ovat kansi, välituet ja pohja. Puisessa lavassa välituet (tai yksi pitkä välituki) ja alin pohjalauta muodostavat pitkulaisen jalan. Jalkoja on lavassa useimmiten kolme, pienissä kertalavoissa kaksi. Kannen ylin osa koostuu yleensä yhdensuuntaisten lautojen rivistä, jossa on tyypillisesti 5–9 lautaa, suurissa kertalavoissa enemmänkin. Standardilavoissa kansilautojen välissä on reilut raot, mutta myös umpikantisia lavoja valmistetaan.

Pohjarakenteeltaan kuormalava voi olla jalkalava tai kehälava. Jalkalavan alle voi kahdelta suunnalta ajaa esteettä myös lavansiirtovaunulla, kuten haarukkavaunulla. Kehälavassa taas kaikilla sivuilla on pohjalauta, mikä parantaa lavan kantavuutta.

Jos lavan jokaisella sivulla on käsittelyaukot trukin sarvia varten, puhutaan nelitielavasta. Jos jalan välituet ovat koko mitaltaan umpinaiset eli aukottomat, on kyseessä kaksitielava.

Mitat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

EUR-lava ja sen mitat

Standardikokoisista lavoista Suomessa on käytössä FIN- ja EUR-lavoja sekä myymälälavoja. FIN-lava on kooltaan 1000 mm × 1200 mm ja EUR-lava 800 mm × 1200 mm.[2] [3] Nämä standardilavat tunnistaa FIN- tai EUR-leimasta lavan sivussa. Myymälälavan (puhekielessä "teholavan" tai "puolilavan") koko on 800 mm × 600 mm.[4]

FIN-lavan koko perustuu VR:n käyttämään lavatyyppiin eli VR-lavaan. Suomalaisen standardin EUR-lavaa suurempi leveys selittyy rataverkkomme suuremmalla raideleveydellä, jonka vuoksi suomalaisen tavaravaunun pohja on leveämpi kuin Länsi-Euroopan junissa.

Puisen FIN-lavan tyypillinen massa on 25–29 kg, EUR-lava painaa vastaavasti 20–25 kg. Kuormalavan paino voi vaihdella paljonkin käytetyn puulajin ja lavan kosteuden mukaan.[5] [6]

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Standardilavan hinta on toistakymmentä euroa[7], joten lavojen liikkeitä eli lavavelkoja yritysten välillä seurataan kuormalavakuitein.[8] Myös rikkoontuneiden lavojen korjaus- ja kierrätystoimintaa harjoitetaan laajalti. Kuormalavojen korjauskin on standardisoitu.[9] Standardilavan käyttöikä voi olla huomattavan pitkä, kovassakin käytössä useita vuosia. Kertalavojen heikon kestävyyden ja alhaisen vaihtoarvon vuoksi niistä käytetään myös nimitystä roskalava.

Vakiokokoisiin kuormalavoihin on saatavana lavakauluksia (nurkistaan saranoitu matala puinen "seinä") ja häkkikehyksiä (tavallisesti korkeahko metalliverkkoseinä). Kuorman tai lavojen pinoamisen mahdollistavia määrämittaisia välilevyjä, nurkkatolppia ja kansikehikoita on myös saatavilla.

Kuormalava voidaan varustaa RFID-tunnisteella, joka toimii eräänlaisena lavan rekisterinumerona. Tällaisia tunnistelavoja käytetään lähinnä suljetussa kierrossa, esimerkiksi tehtaan sisäisessä tavaraliikenteessä.

Puuta korvaavat valmistusaineet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuormalavoja voidaan valmistaa myös muista materiaaleista kuin puusta. Puulavaa kevyempi vaihtoehto säästää rahtikustannuksia etenkin ilmakuljetuksissa. Standardin ISPM 15 mukaan kaikkiin maihin ei saa viedä käsittelemätöntä puuta[10], ja usein tulee halvemmaksi käyttää esimerkiksi kuitulavaa kuin erikoiskäsiteltyä puulavaa. Myymälälavasta on standardisoitu myös muovinen versio. [11]

Suomalainen Eltete TPM Oy on kehittänyt sekä erilaisia kartonkilavaratkaisuja että automaattisia lavanvalmistustekniikoita. Suomen Kuitulava Oy on valmistanut kuormalavoja kartongista ja aaltopahvista vuodesta 1995 lähtien. Suomen Kuitulava Oy voitti kehittämällään Kuitulavalla ja sen automatisoidulla valmistusmenetelmällä INNOSUOMI-palkinnon vuonna 2003.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Kielitoimiston sanakirja. Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen julkaisuja 132. Internet-versio MOT Kielitoimiston sanakirja 1.0. Helsinki: Kotimaisten kielten tutkimuskeskus ja Kielikone Oy, 2004. ISBN 952-5446-11-5.
 2. SFS-EN 13698-2 Kuormalavat. Osa 2: 1000 mm x 1200 mm puisen kuormalavan rakenne Suomen Standardisoimisliitto SFS ry. Viitattu 11.05.2010.
 3. SFS-EN 13698-1 Kuormalavat. Osa 1: 800 mm x 1200 mm puisen kuormalavan rakenne Suomen Standardisoimisliitto SFS ry. Viitattu 11.05.2010.
 4. SFS 5903 Myymälälava. Puinen kuormalava 800 mm x 600 mm. Rakennevaatimukset Suomen Standardisoimisliitto SFS ry. Viitattu 11.05.2010.
 5. Pakkausten painoja - Puupakkaukset Pakkausalan ympäristörekisteri PYR. Viitattu 28.10.2009.
 6. Info A-Aluslava Oy. Viitattu 28.10.2009.
 7. Uusien kuormalavojen ostoshistoria Puupakkausten Kierrätys PPK Oy. Viitattu 28.10.2009.
 8. Kuittimalli Suomen Osto- ja Logistiikkayhdistys LOGY ry. Viitattu 24.11.2010.
 9. SFS-EN ISO 18613 Puisten kuormalavojen korjaus Suomen Standardisoimisliitto SFS ry. Viitattu 11.05.2010.
 10. Regulation of wood packaging material in international trade International Plant Protection Convention. Viitattu 02.01.2014. (englanniksi)
 11. SFS 5911 Myymälälava. Muovinen kuormalava 800 mm x 600 mm. Raaka-aine- ja rakennevaatimukset Suomen Standardisoimisliitto SFS ry. Viitattu 11.05.2010.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kuormalava.