Sinkitys

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sinkitys on metallin päällystämistä korroosiolta suojaavalla sinkkikerroksella. Sinkitysmenetelmänä on yleisesti käytössä sekä sähkösinkitys (elektrolyyttinen pinnoitus) että kuumasinkitys (kastaminen sulaan sinkkimetalliin). Sinkityksen korroosiolta suojaava vaikutus perustuu sinkin voimakkaaseen taipumukseen hapettua, eli sinkki on epäjalo metalli. Sinkin suojaava vaikutus on täysin riippuvainen sen paksuudesta (sinkki kuluu suojatessaan pinnoitetuttua jalompaa ainetta). Sinkillä on hyvä säilyvyys normaaleissa manner- ja meri-ilmastoissa, mutta se syöpyy nopeasti happamissa ilmastoissa, joita esiintyy teollisuusseuduilla tai saastuneiden kaupunkien ympärillä. Näihin sopii paremmin alumiini tai alumiini-sinkki seostus. Sinkitys vaatii hyvän pohjan puhdistuksen ja usein puhdistukeen käytetään 10 % suolahappo-vesiliuosta. Varsinkin öljyt ja rasvat heikentävät sinkin tarttumista, jolloin sinkki irtoaa suojattavasta metallista. Sinkillä on myös tapana kuroa pienet aukot umpeen riippuen kerroksen paksuudesta.

Sähkösinkitys

Sähkösinkitys tarkoittaa metallisen kappaleen päällystämistä sähkön avulla sinkkikerroksella, jonka vahvuus on tavallisesti 10...15 my. Päällystäminen tapahtuu elektrolyysialtaassa useiden puhdistus- ja käsittelyvaiheiden jälkeen. Pinnoitus ei täytä koloja tai epätasaisuuksia, joten pinnan esikäsittelyyn tulee panostaa jos halutaan kiiltävä kaunis pinta. Pinnan korroosiokestävyys on erinomainen ja suorassa suhteessa pinnoitteen paksuuteen. sähkösinkittyä tuotetta sanotaan myös galvanoduksi, johtuen menetelmässä käytettävästä galvaanisesta parista.

Kuumasinkitys

Kuumasinkitys tarkoittaa metallin upottamista sulaan noin 450 °C sinkkiin, jossa teräs ja sinkki reagoivat keskenään. Kuumasinkityksessä muodostuu sähkösinkitystä paksumpi kerros sinkkiä. Sinkkikerroksen paksuus vaihtelee 60-150 mikrometriin. Teräksen ja sinkin välisestä reaktiosta riippuen voi pinnoite olla hopeanhohtoinen ja kiiltävä (ohuemmat kerrokset) tai tummanharmaa ja matta (paksummat kerrokset). Pinnoite ei ole tasainen/tasavärinen vaan siinä on erilaisia muotoja. Kuumasinkityksessä tulee pitää huoli siitä, että sinkki pääsee teräsrakenteen kaikkiin koloihin ja - vielä tärkeämpää - että se pääsee myös pois. Kuumasinkitettävään rakenteeseen tehdään sen vuoksi reikiä sinkin esteettömän kulun varmistamiseksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.