Kummituslentokone

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kirjaa. Kummituslentokoneet olivat myös Pohjoismaissa 1930-luvulla nähtyjä valo- ja ääni-ilmiöitä.
Kummituslentokone
Air Bridge
Alkuperäisteos
Kirjailija Hammond Innes
Kieli englanti
Genre jännitysromaani
Suomennos
Suomentaja Matti Karjalainen
Kustantaja Nide
Julkaistu 1952
Ulkoasu 320
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Kummituslentokone (engl. Air Bridge) on Hammond Innesin jännitysromaani Berliinin ilmasillasta. Se julkaistiin ensi kerran vuonna 1951.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Neil Fraser on tarinan kertoja; hän on palveluksesta eronnut RAF:n lentäjä joka on salanimellä ottanut osaa hävittäjäkoneiden salakuljetukseen Israeliin. Häntä epäillään ja pakomatkalla hän osuu Memburyn entiseen pommikonetukikohtaan jossa kaksi muuta lentäjää, Bill Saeton ja Tubby Carter rakentavat uudentyyppisiä moottoreita Tudor-säiliökoneeseen.

Heillä on kireä aikataulu ehtiä mukaan Berliinin ilmasiltaan. Moottorien piirustukset ovat löytyneet keskeneräisinä Saksasta. Pienen kinastelun jälkeen Fraser liittyy porukkaan; rahahuoletkin ratkeavat osin koska hänellä on sattumoisin sopivasti rahaa. Kone valmistuu mutta vaurioituu kohtalokkaasti pakkolaskussa.

Carter lähtee omille teilleen mutta Saeton ja Fraser yhdessä kaappaavat toisen samanlaisen koneen; moottorit asennetaan, pakkolaskun tehnyt kone pilkotaan ja jätteet heitellään sinne mihin toisen koneen uskotaan pudonneen. Memburyn halli poltetaan lähtiessä.

Valitettavasti Carter vammautuu vakavasti kaappauksessa; Saeton lentää paikalle lainaamallaan Dakotalla ja tappaa hänet; Fraser ja hänen saksalainen ystävättärensä - moottorin alkuperäisen suunnittelijan tytär - vangitsevat Saetonin; haavoittunut Fraser lentää lainakoneen Gatowiin. Kuitenkin matkalla on sattunut ikävyyksiä ja lopulta Saetonin on paettava virkavaltaa koneellaan; kone syöksyy mereen.

Fraser ja tyttö lupaavat yrittää moottorimallin uudelleen rakentamista.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.