Kukkoilijat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kukkoilijat
In Bruges
Ohjaaja Martin McDonagh
Käsikirjoittaja Martin McDonagh
Tuottaja Graham Broadbent
Pete Czernin
Säveltäjä Carter Burwell
Kuvaaja Eigil Bryld
Leikkaaja Jon Gregory
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdistynyt kuningaskunta
Yhdysvallat
Ensi-ilta 2008
Kesto 107 min
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Kukkoilijat (In Bruges) on vuonna 2008 ensi-iltansa saanut rikoskomediaelokuva, jonka on ohjannut Martin McDonagh. Kukkoilijat on ohjaajansa debyytti pitkän elokuvan saralla. Elokuvassa Colin Farrell ja Brendan Gleeson näyttelevät kahta palkkamurhaajaa piileksimässä Bruggen kaupungissa Belgiassa. Heidän pomoaan näyttelee Ralph Fiennes.

Elokuva oli vuonna 2008 ehdolla parhaan alkuperäisen käsikirjoituksen Oscar-palkintoon. Se myös voitti parhaan alkuperäisen käsikirjoituksen Bafta-palkinnon. Colin Farrell voitti roolisuorituksestaan elokuvassa parhaan miespääosan Golden Globen.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Murhakeikan epäonnistuttua rikollispomo Harry lähettää päähenkilöt Kenin ja Rayn Lontoosta idylliseen Bruggen kaupunkiin Belgiaan odottelemaan uusia ohjeita. Ken nauttii kaupungin kauneudesta ja rauhallisuudesta, kun taas Ray vihaa paikkaa sydämensä pohjasta ja joutuu siksi törmäyskurssille kaiken ja kaikkien kanssa.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Colin Farrell  … Ray  
 Brendan Gleeson  … Ken Daley  
 Ralph Fiennes  … Harry Waters  
 Clémence Poésy  … Chloë Villette  
 Jordan Prentice  … Jimmy  
 Thekla Reuten  … Marie  
 Jérémie Renier  … Eirik  
 Anna Madeley  … Denise  
 Elizabeth Berrington  … Natalie Waters  
 Eric Godon  … Yuri  
 Željko Ivanek  … Kanadalainen mies  

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kukkoilijat sai ilmestyessään pääosin positiivista palautetta. Helsingin Sanomien kriitikko Mikko-Pekka Heikkinen sanoi Kukkoilijoiden olevan "tymäkkä tragikomedia", jonka "vinksahtanut huumori viehättää".[1] Elokuvalehti Episodin kriitikko Hannu Liekso antoi elokuvalle täydet viisi tähteä, kehuen elokuvan olevan "raikas ja täynnä hyvää tekstiä, jota erinomaiset näyttelijät tulkitsevat verevästi". Hän sanoi myös elokuvan etenevän "kuin höyryjuna ollen välillä huvittava ja välillä huikean dramaattinen, muttei silti hengästyttävä".[2]

Rotten Tomatoes -elokuvasivustolla 84 prosenttia kriitikoista on antanut elokuvalle positiivisen arvion. Sivuston mukaan elokuva yhdistelee tehokkaasti mustaa komediaa ja rikoselokuvan elementtejä.[3] Pääosien esittäjät, erityisesti Colin Farrell, saivat kriitikoilta valtavasti kehuja; USA Today -lehden Claudia Puig piti Rayn roolia luultavasti Farrellin uran parhaana,[4] ja Roger Ebert arvioi Farrellin onnistuvan roolissaan niin hyvin siksi, koska hänen annetaan vihdoinkin rentoutua ja olla irlantilainen.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Häjyt Belgiassa Helsingin Sanomat. 12.9.2008. Viitattu 23.3.2021.
  2. Kukkoilijat – elokuvan arvostelu Episodi.fi. Viitattu 23.3.2021.
  3. "In Bruges (2008)" rottentomatoes.com.
  4. 'In Bruges' offers sharp, quirky story of two hit men on holiday - USATODAY.com usatoday30.usatoday.com. Viitattu 23.3.2021.
  5. Roger Ebert: In Bruges movie review & film summary (2008) | Roger Ebert https://www.rogerebert.com/. Viitattu 23.3.2021. (englanniksi)