Kuivaliha

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuivaliha

Kuivaliha tai kapaliha (tunnetaan myös nimillä kuikku, rungreeni) on kuivattua lihaa, eräs ihmiskunnan ensimmäisistä säilyvistä liharuuista. Suomessa kuivalihalla tarkoitetaan yleensä perinteisesti kuivattua poron tai hirven lihaa, vaikka prosessia voi helposti soveltaa myös muiden eläinten lihoihin.

Liha leikataan noin puolikiloisiksi pitkähköiksi palasiksi, suolataan ja kuivataan kevättalvella maalis-huhtikuussa. Joidenkin harrastajien mukaan liha tulee kuivata eteläseinustalla auringossa, mutta toisten mukaan oikea kuivauspaikka on pohjoisseinällä, jossa aurinko ei pääse lämmittämään tummaa lihaa liiaksi, sillä jos liha saa liikaa lämpöä, se pilaantuu. Liha tulee suojata verkolla siten, että linnut ja muut eläimet eivät pääse lihaan käsiksi.

Ajankohta on tärkeä: prosessin onnistuminen vaatii päiviä, joiden lämpötila on yli sulamispisteen, ja öitä, jolloin lämpötila laskee alle jäätymispisteen. Liian lämpimällä säällä liha mätänee, ja liian kylmällä säällä jäätynyt liha keloutuu. Kevättalvella ei myöskään ole liikkeellä hyönteisiä, jotka laskisivat munia riippumassa olevaan lihaan.

Kuivaliha on lappilainen perinneruoka ja erittäin käytännöllistä retkimuonaa (kevyttä, energiapitoista, säilyvää).

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.