Kryptandit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[2.2.2]kryptandi on muodostanut kompleksin kaliumionin kanssa

Kryptandit ovat kaksi- tai useampisyklisiä molekyylejä, jotka voivat vangita sisäänsä kationeja tai anioneja [1]. Nimitys kryptandi tulee kreikan kielen sanasta krypt, joka tarkoittaa piilossa. Nimityksen antoi kryptandien löytäjä Jean-Marie Lehn [2]. Kryptandeja voidaan rakenteeltaan pitää kruunueetterien kolmiulotteisina muunnoksina, mutta ne ovat selektiivisempiä ja muodostavat vahvempia sidoksia vierasionin kanssa. Kryptandeja voidaan käyttää muun muassa kromatografiassa [3]

Kryptaatti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kryptandin ja ionin tai molekyylin muodostamaa kompleksia kutsutaan nimellä kryptaatti [4]. Usein kryptaatti muodostuu alkalimetalli- tai ammoniumkationin kanssa [1], mutta sidokset epäorgaanisten ja orgaanisten anionien kanssa ovat myös mahdollisia. Kryptandien on todettu sidostuvan muun muassa jodidi-, nitraatti-, tiosyanaatti-, bromaatti-, jodaatti-, kromaatti-[5], formiaatti-, asetaatti- ja propionaattianionien kanssa [6]. Toisin kuin kruunueettereillä kryptandien selektiivisyys ei määräydy pelkästään vieraan koosta, vaan kryptandien kolmiulotteisen muodon takia, myös vieraan rakenteella on merkitystä. Tähän perustuu, muun muassa suunnilleen saman kokoisten kalium- ja ammoniumionien erottaminen kryptandilla [2].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Cryptand IUPAC Gold Book. Viitattu 15. heinäkuuta 2008.
  2. a b Philip Ball suom. Kimmo PietiläinenKemian eturintamassa:Matka molekyylien maailmaan. Vaasa: Terra Cognita, 1997.
  3. Nitrogen Isotope Separation with Displacement Chromatography Using Cryptand Polymer Journal of Nuclear Science and Technology. Viitattu 1.10.23.
  4. Väitöskirja supramolekyylikemiasta ja polymeerisista verkkorakenteista Jyväskylän yliopisto. Arkistoitu 5.12.2008. Viitattu 15. heinäkuuta 2008.
  5. Bifunctional cryptand modifier for capillary electrophoresis in separations of inorganic/organic anions and inorganic cations Cat.inist. Viitattu 15. heinäkuuta 2008. [vanhentunut linkki]
  6. Application of the Bifunctional Switch-Type Cryptand Ion Chromatographic Stationary Phase for Ion Separation Informaworld. Viitattu 15. heinäkuuta 2008.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kemiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.