Kruunuvuorenselän haveri 1892

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kruunuvuorenselän haveri 1892 oli kahden aluksen yhteentörmäys, jossa kuoli 38 henkeä. Toisiinsa törmänneet alukset olivat S/S Runeberg ja höyryvene Ajax. Törmäys tapahtui 8.8.1892 klo 0.40.

Alukset olivat kuljettaneet kansaa Porvooseen viettämään kesäjuhlia 7.8.1892. Kaikkiaan kansaa kuljettaneita aluksia oli yhdeksän kappaletta. Aluksista suurin ja nopein oli J. L. Runeberg, joten se pääsi ensimmäisenä Helsinkiin ja oli törmäyksen tapahtuessa jo paluumatkalla kohti Porvoota. Vastaan tuli Kruunuvuorenselällä Vasikkasaaren kohdalla Ajax, jossa oli sallittujen 75 matkustajan sijaan noin 100 ihmistä. Ajax kulki niin lähellä Vasikkasaaren rantaa, ettei Runeberg päässyt siitä oikealta ohi, Ajaxin ja rannan välistä, sillä rannassa oli karikkoa. Runeberg väisti vasemmalle, mutta samaan suuntaan yritti väistöä myös Ajax, sillä seurauksella, että se oli törmäyksen tapahtuessa poikittain Runebergin edessä. Ajax repeytyi törmäyksessä lähes kahtia.

Ajax oli kevytrakenteinen höyryvene, jota käytettiin hinaukseen ja matkustajien kuljetukseen. Miehistöä oli kuusi henkeä.

Ajaxissa ei ollut kantta, ainoastaan peltikatto. Siitä oli ripustettu alas kankaita, suojaamaan matkustajia pärskeiltä. Nämä kankaat estivät matkustajia poistumasta laivasta, mikä lisäsi uhrilukua. Moni aluksen takaosassa olleista ihmisistä ei kankaiden vuoksi päässyt ulos aluksesta. Kaiken lisäksi Ajaxin koneenhoitaja avasi aluksen höyryhanat, joista purkautui kuuma höyryä surmaten osan veden varassa olleista ihmisistä.

Ajax päätyi meren pohjaan, missä sen hylyn jäänteet edelleen ovat.

Ajaxin kapteeni W. Grön tuomittiin myöhemmin aluksen ylilastauksesta sakkoihin.[1]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tuomo Väliaho: Iloinen kesäretki Porvooseen päättyi tuhoon Kruunuvuorenselällä. HS Helsinki, 6.8.2020, s. 12–13. Helsinki: Sanoma Oyj.