Krokotiilisimppu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Krokotiilisimppu
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Alaluokka: Neopterygii
Lahko: Simppukalat Scorpaeniformes
Heimo: Lättäsimput Platycephalidae
Suku: Cociella
Laji: crocodilus
Kaksiosainen nimi

Cociella crocodilus
(Cuvier, 1829)

Katso myös

  Krokotiilisimppu Wikispeciesissä
  Krokotiilisimppu Commonsissa

Krokotiilisimppu[2] (Cociella crocodilus) on lättäsimppujen (Platycephalidae) heimoon kuuluva meri- ja murtovesissä elävä kalalaji.

Krokotiilisimppu on tavallisesti 40 senttimetrin mittainen ja voi maksimissaan kasvaa 50 senttimetrin mittaiseksi.[3]

Leslie William Knappin vuoden 1984 tutkimuksia lähteenään käyttävään FishBasen mukaan krokotiilisimppua tavataan indopasifisella merialueella. Leveyspiirillä se on tämän mukaan levinnyt Itä-Afrikasta Salomonsaarille, ja korkeussuunnassa sen levinneisyys rajoittuisi pohjoisessa Japaniin ja etelässä Australiaan.[3] Knappin vuoden 1996 tutkimukset kuitenkin osoittivat indopasifisen merialueen "krokotiilisimput" olleen Cociella punctata-, Cociella heemstrai- ja Cociella somaliensis-lajien edustajia ja aidon krokotiilisimpun olevan tavattavissa vain Kiinassa, Taiwanissa ja Japanissa.[1] Krokotiilisimppu elää lähellä rannikkoa muta- ja hiekkapohjilla. Krokotiilisimppua esiintyy tavallisesti 100 metrin syvyydessä, mutta kaikkiaan sitä on tavattu 300 metrin syvyydessä asti.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Motomura, H. & Matsuura, K.: Cociella crocodilus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2019-3. 2016. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 25.2.2020. (englanniksi)
  2. Markku Varjo, Lauri Koli ja Harri Dahlström: Maailman kalojen nimet, s. 68. Suomen Biologian Seura Vanamo, 2004. ISBN 951-9108-13-0.
  3. a b c Cociella crocodilus (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 25.1.2020. (englanniksi)