Kottikärry

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nykyaikaiset kottikärryt.
Euroopan vanhin säilynyt pyöräkärry Ingolstadtista, n. 1537
Vanha kottikärry.

Kottikärryt on kuljetusväline, jonka tekniikka perustuu vipuun ja pyörään. Kottikärryissä on allasmainen tila tavaroille, työntövarret ja pyörä. Kottikärryissä on yksi tai kaksi työntövartta, joilla yksi henkilö pystyy kuljettamaan kottikärryjä. Kottikärryjen altaassa voidaan kuljettaa kiinteitä ja nestemäisiä aineita.

Kuljetettavan taakan paino pyritään siirtämään pyörän kannatettavaksi ja kottikärryjen käyttäjän voima voidaan käyttää kärryn liikuttamiseen. Kuljetettaessa raskaita tavaroita työntövarsia voi nostaa ylöspäin, jolloin kuorman painosta suurempi osa jakautuu pyörälle. Kottikärryillä aikuinen kykenee helposti siirtämään tasaisella alustalla jopa yli 100 kg kuormia. Keveimmät lehtikärryt eivät kuitenkaan kestä niin suuria taakkoja, joten kärryt on syytä valita raskaimman kuljetettavan materiaalin mukaan.

Kottikärryjä käytetään teollisuudessa, rakentamisessa, puutarhanhoidossa ja maataloudessa.

Kottikärryjen pyörä on ilmalla täytettävä kumirengas. Nykyään kottikärryjen renkaat ovat usein täyskumisia ja siten puhkeamattomia. Perinteinen kottikärry on yksipyöräinen, mutta markkinoilla on myös muodoltaan samanlaisia kaksipyöräisiä kärryjä, joita käytetään kuljetuskärryinä. Usein kottikärryjä myydään itse koottavina rakennussarjoina.

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta kottikärry.
Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.