Kosmos (ravintola)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ravintola Kosmos.

Kosmos on helsinkiläinen ravintola, joka sijaitsee osoitteessa Kalevankatu 3.

Yrjö Lindfors perusti 1924 silloiselle Wladimirinkadulle Kosmos ruokasalit. Suomessa oli silloin kieltolaki. Vladimirinkatu muuttui Kalevankaduksi, ja Lindfors suomennettiin Hepolammeksi. Ravintolan asiakkaina olivat alun perin ylioppilaat ja matkustavaiset, mutta sittemmin asiakaskuntaan kuului liikemiehiä, taiteilijoita ja virkamiehiä.

Sodan aikana ravintola sinnitteli Aino Hepolammen johdolla säännöstelyn varassa, johon kuuluivat elintarvikekupongit ja grammalleen lasketut ruoka-annokset. Vuonna 1944 ravintola pakkovuokrattiin Saksan armeijan ruokalaksi. Sen asiakaskuntaan ovat vuosien varrella kuuluneet niin lehtitalojen toimittajat, kuvataiteilijat, kirjailijat kuin vasemmistoradikaalitkin. Kosmos on esiintynyt usean suomalaisen romaanin tapahtumapaikkana, muun muassa Tuomas Vimman Toisessa.

Kosmoksen asiakaskuntaan ovat kuuluneet muun muassa Olavi Virta, Pentti Saarikoski, Jorma Ojaharju, M. A. Numminen ja Matti Pellonpää. Nykyisin Kosmos tavoittelee pääkaupungin ominta kulinaarista kulttuuria, ”helsinkiläistä keittiötä”, jonka taustalla elävät venäläiset, ranskalaiset ja ruotsalaiset maut. Ravintolan sisustus on säilynyt lähes samanlaisena perustamisesta lähtien. Varovaisia uudistuksia on tehty sisustusarkkitehti Kaisa Blomstedtin johdolla. Kosmoksen nykyisille kanta-asiakkaille on jaettu Stefan Lindforsin suunnittelema rintanappi, jonka käyttämistä pidetään kunnia-asiana Kosmoksessa ruokaillessa.

Katri Hepolampi (1936–2015) oli ravintolan sielu vuosikymmenet. Hänet valittiin Stadin Ravintoloitsijaksi 2004.[1] Nykyään ravintolan johdossa on Hepolampia kolmannessa polvessa. Nykyinen toimitusjohtaja Irina Hepolampi (ent. Numminen) on Katri Hepolammen veljen tytär.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]