Kosken verkatehdas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kosken verkatehdas Oy oli vuonna 1857 Hämeen läänin Koskelle (nykyinen Hämeenkoski) perustettu suomalainen kutomateollisuusyritys. Yritys kehräsi lankaa suomalaisesta villasta ja valmisti sarkakankaita ja huopia. Tehtaan yhteydessä oli myös pellavanloukutuslaitos.

Tehtaan omistanut Antti Korhonen osti 1884 lähellä sijainneen Henriksdalin manufaktuuripajan, joka oli perustettu 1860-luvulla. Pajan toiminta loppui 1888, mutta vasarapajarakennus siirtyi verkatehtaan käyttöön.

Kosken verkatehdas toimi Hämeenkoskella vuoteen 1927 saakka. Vuonna 1927 valmistui uusi kehräämö ja kutomo Lahteen, jonne yrityksen toiminta siirtyi vuonna 1928 kokonaan. Tässä vaiheessa Kosken verkatehtaan palveluksessa oli satakunta työntekijää.

1930-luvun alun lamakausi vei investointien takia velkaantuneen Kosken verkatehtaan konkurssiin. Tehtaan toimintaa jatkamaan perustettiin Lahden Verkatehdas Oy, joka vuokrasi tuotantolaitokset Orimattilan Villatehdas Oy:lle mutta ei itse harjoittanut teollista tuotantoa. Orimattilan Villatehdas Oy toimi entisessä Kosken verkatehtaassa vuoteen 1935 saakka, ja tämän jälkeen tehtaaseen muutti 1937 helsinkiläinen vuonna 1928 perustettu Kutomo ja Neulomo Oy, joka valmisti miesten paitoja, naisten puseroita ja leninkejä sekä trikooalusvaatteita. Lahden Verkatehdas Oy:n toiminta päättyi 1936, kun se siirtyi Hämeenlinnan Verkatehdas Oy:n omistukseen.

Hämeenkoskella sijainneet verkatehtaan tuotantorakennukset on purettu mutta tehtaan työntekijöiden Puutteenkujalla sijainneen asuinalueen alkuperäisiä 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa rakennettuja asuintaloja on säilynyt.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]