Korsikäämikkä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Korsikäämikkä
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Sienet Fungi
Kaari: Kotelosienet Ascomycota
Luokka: Sordariomycetes
Lahko: Hypocreales
Heimo: Clavicipitaceae
Suku: Korsikäämikät Epichloë
Laji: typhina
Kaksiosainen nimi

Epichloë typhina
(Pers.) Tul. & C. Tul.

Katso myös

  Korsikäämikkä Commonsissa

Korsikäämikkä (Epichloë typhina) on Clavicipitaceae-heimoon kuuluva sienilaji. Korsikäämikkä kasvaa tavallisesti heinäkasvien ympärille kiertyneenä. Suomessa se elää yleensä koiranheinässä tai timoteissa. Muualla maailmassa sitä tavataan sadoissa eri lajeissa. Sienen suhde heinään on symbioottinen, sillä se tuottaa tavallisesti vaarattomalle heinälle myrkkyä, jolloin nisäkkäät eivät voi syödä sitä. Korsikäämikkä on alkukesästä valkea mutta muuttuu sen kotelopullojen kasvaessa oranssiksi. Korsikäämikän siemeniä levittää Botanophila phrenione -kärpäslaji, joka munii sen pinnalle ja syö sen rihmoja sekä itiöitä, jotka sitten kulkeutuvat sen ruuansulatuksen kautta muualle, joskus toiseen korsikäämikkään. Kärpäsen kiinnostus korsikäämikkää kohtaan lakkaa sienen muuttuessa oranssiksi.[1] Korsikäämikän itiöt ovat itiökotelossa ollessaan 150–200 mikrometrin mittaisia.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Vuokko, Seppo (toim.): Suomen luonto – Kasvit osa III Bakteereja, sieniä, itiökasveja, s. 80. Weilin+Göös, 1994. ISBN 951-35-5594-1. (suomeksi)
  2. Epichloe typhina (Persoon) Tulasne, 1865 Plant Parasites of Europe. Arkistoitu 24.10.2020. Viitattu 1.4.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]