Korjausluku

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Korjausluku eli oikaisuluku (puhekielessä oikoluku) tarkoittaa tekstin kirjoitusvirheiden poistamista eli oikeinkirjoituksen ja kielen oikeellisuuden tarkastamista.[1][2]

Ennen tietokoneaikaa korjausluku tarkoitti ladotun tekstin vertaamista alkuperäiseen, käsin tai kirjoituskoneella tehtyyn käsikirjoitukseen ladontavirheiden korjaamiseksi. Nykyisin, kun erillistä käsikirjoitusta ei useimmiten enää ole, oikoluvulla tarkoitetaan lehden- tai kirjankustantajan tietokantaan tallennetun tekstin tarkistamista, jolloin siitä pyritään poistamaan sekä alkuperäisen kirjoittajan että myöhempien tekstin muokkaajien tekemät ja lehden toimitus- ja taittoprosessissa mahdollisesti syntyneet oikeinkirjoitukseen, kielioppiin ja typografiaan liittyvät virheet. Toimittajien velvollisuutena on nykyisin tarkastaa itse oman tekstinsä oikeellisuus, jolloin perinteistä korjauslukua tarvitaan pikemminkin ulkopuolelta tulevien tekstien, kuten mielipidekirjoitusten tarkistamiseen.[1]

Oikeinkirjoituksen tarkistin on tietokoneohjelman toiminto, joka tekee korjausluvun enemmän tai vähemmän automaattisesti.

Korjauslukumerkit ovat esimerkiksi SFS-standardin mukainen tapa merkitä korrehtuuriin eli oikaisuvedokseen tarvittavat korjaukset.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Kuutti, Heikki ja Puro, Jukka-Pekka: Mediasanasto, s. 120. Jyväskylä: Atena, 1998. ISBN 951-796-094-8.
  2. CD-Facta 2005 : suomenkielinen tietosanakirja. Artikkeli: korjausluku - CD-ROM-levy, Interaktiivinen multimedia, sisältää myös sivistyssanaston ja tietotekniikan sanaston. Helsinki: WSOY, 2004. ISBN 951-0-29149-8.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 6.3 Korjauslukumerkit, Europa.eu, Typografiset ohjeet ja tekstien korjaaminen, (korjauslukumerkit)
  • Korjauslukumerkit, lindholm-fi.net (noudattavat SFS 2324 -standardia, sisältää havainnollisia esimerkkejä)
Tämä kieliin tai kielitieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.