Koreanonnenpensas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Koreanonnenpensas
Forsythia ovata Oulu 02.jpg
Uhanalaisuusluokitus

Erittäin uhanalainen [1]

Erittäin uhanalainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheophyta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Lamiales
Heimo: Oliivikasvit Oleaceae
Suku: Onnenpensaat Forsythia
Laji: ovata
Kaksiosainen nimi

Forsythia ovata
Nakai (1917)[2]

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Koreanonnenpensas Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Koreanonnenpensas Commonsissa

Koreanonnenpensas (Forsythia ovata) on oliivikasvien heimoon ja onnenpensaiden sukuun kuuluva kasvilaji, jolla on kirkkaankeltaiset kukat. Lajin luontainen levinneisyysalue on Korean niemimaalla, mutta sitä käytetään yleisesti koristekasvina.

Ulkonäkö ja koko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koreanonnenpensas on pyöreä ja tiivis pensas, joka saavuttaa tavallisesti 1–2 metrin korkeuden. Oksat ovat pyöreitä, aluksi harmaankeltaisia ja myöhemmin ruskeita. Versot ovat onttoja. Lehdet jakautuvat 8–12 millimetrin pituiseen lehtikantaan ja yksinkertaiseen, ohueen lehtilapaan. Lehtilapa on 5–7 senttimetriä pitkä, soikea ja äkillisesti kaventuva. Lehden tyvi on herttamainen ja lehtilaita vaihtelee hammaslaitaisesta ehyeen.

Koreanonnenpensas kukkii maalis-huhtikuussa ennen lehtien puhkeamista. Vaaleankeltaiset kukat kasvavat yksittäin; verhiö on soikea. Teriö on leveä-pitkähkö ja verhiötä pidempi. Vartalo on lyhyt.

Koreanonnenpensaan kromosomiluku on 2n = 28.

Levinneisyys ja elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koreanonnenpensaan luontainen levinneisyysalue on lauhkeaan vyöhykkeeseen kuuluvalla Korean niemimaalla. Laji kasvaa aroilla ja kuivissa metsissä kuivahkossa-tuoreessa, lievästi happamassa-emäksisessä, hiekkaisessa-savisessa ja ravinteikkaassa maaperässä aurinkoisilla ja valoisilla kasvupaikoilla. Laji pitää lämmöstä, mutta kestää myös pakkasta.

Luokittelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koreanonnenpensas (Forsythia ovata) kuuluu onnenpensaiden (Forsythia) sukuun, Forsythieae-tribukseen ja oliivikasvien (Oleaceae) heimoon. Lajin kuvasi ensimmäisenä Nakai Takenoshin vuonna 1917. Suvun tieteellinen nimi Forsythia on annettu englantilaisen kasvitieteilijän William Forsythin kunniaksi, lajiepiteetti ovata puolestaan tulee latinasta ja viittaa kasvin soikeisiin lehtiin.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koreanonnenpensasta käytetään usein koristekasvina kukkiensa vuoksi. Hartsilla hierottua suoraa, 65 senttimetrin mittaista oksanpätkää käytetään korealaisessa ajaeng-soittimessa.

Kasvista on olemassa useita lajikkeita ja risteymiä, kuten:

  • 'Dresdner Vorfrühling': Leveä, pysty kasvu ja tiheästi haarautuneet oksat. Kukat ovat kirkkaankeltaisia ja 3–4 senttimetriä leveitä, oksat nelikulmaisia ja onttoja.
  • 'Maluch': Koreanonnenpensaan ja komeaonnenpensaan pienikasvuinen risteytys (Forsythia ovata × Forsythia intermedia), jonka kasvukorkeus on 1,5 metriä. Lukuisat keltaiset kukat kasvavat neljän ryhmissä.
  • 'Northern Gold': Koreanonnenpensaan ja euroopanonnenpensaan pystykasvuinen risteytys (Forsythia ovata × Forsythia europaea), jonka kasvukorkeus on 2,5 metriä. Kullankeltaiset kukat kasvavat yksittäin tai ryhmissä. Lajiketta pidetään erityisen pakkasenkestävänä.
  • 'Tetragold': Tuuhea, pysty- ja tanakkakasvuinen lajike, jonka syvänkeltaiset kukat ovat kolme senttimetriä leveitä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kim, Y.-S., Kim, H. & Son, S.-W.: Forsythia ovata IUCN Red List of Threatened Species. Version 2020-1. 2016. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 30.3.2020. (englanniksi)
  2. The International Plant Names Index (IPNI): Forsythia ovata (englanniksi) Viitattu 25.3.2021.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: de:Koreanische Forsythie