Korean Airin lento 858

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Korean Airin lento 858
Paikka Andamaanienmeren yläpuoli
Kohde Korean Airin lento 858
Ajankohta 29. marraskuuta 1987
14:05
Iskutyyppi Terrori-isku
Kuolleita 115
Epäilty/epäillyt Kim Seung-il
Kim Hyun Hee

Korean Airin lento 858 oli kahden välilaskun reittilento Bagdadista Souliin 29. marraskuuta 1987. Kun lentokone lähti Abu Dhabista kohti Bangkokia, se räjähti Andamaanienmeren yllä kahden pohjoiskorealaisen agentin asetettua koneeseen aikapommin. Kaikki 115 koneessa ollutta kuolivat.

Pohjoiskorealaiset agentit olivat nousseet koneeseen Bagdadissa ja jäivät itse Abu Dhabissa. He kuitenkin jäivät kiinni Bahrainissa yritettyään poistua maasta lennolla Roomaan väärennetyin japanilaisin passein. Pidätyksen yhteydessä molemmat agentit nielivät myrkkyä. Vanhempi miesagentti Kim Seung-il kuoli, mutta 25-vuotias naisagentti Kim Hyun Hee selvisi. Hänet siirrettiin Souliin, Etelä-Koreaan, jossa hän tunnusti teon. Hän oivalsi joutuneensa Pohjois-Koreassa laajamittaisen propagandan uhriksi: hänelle oli uskoteltu, että koneen räjäyttäminen aikaansaisi vuoden 1988 olympialaisten vetämisen uusien terrori-iskujen pelossa pois Etelä-Koreasta ja täten olisi ratkaiseva askel kohti Koreoiden yhdistymistä.

Kim Hyun Hee tuomittiin kuolemaan, mutta armahdettiin. Hän on julkaissut muistelmateoksen, joka on suomennettu nimellä Sieluni kyyneleet – "Olin terroristi".

Terrori-iskun uhrien perheet ja aktivistit syyttivät Chun Doo-hwanin sotilashallitusta pommituksen järjestämisestä. Syynä iskun lavastukseen olisi ollut suotuisan ilmapiirin luominen Chunin puolueen ehdokkaalle vuoden 1987 presidentinvaaleissa. Pohjois-Korea kuitenkin osoittautui syylliseksi.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]