Kool-Aid

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kool-Aidia

Kool-Aid on juomajauhe, jota valmistaa Kraft Foods. Kool-Aid myydään jauheena, joka sekoitetaan veteen ja makeutusaineeseen tai sokeriin. Joissain pakkauksissa makeutusaine on valmiina ja juomaan pitää lisätä vain vesi.

Kool-Aidin kehitti vuonna 1927 Edwin Perkins Hastingsista Nebraskasta. Hän kehitti keinon poistaa vesi mehutiivisteestä kuljetuskustannusten vähentämiseksi. Perkins siirsi tuotantonsa Chicagoon 1931 ja se myytiin General Foodsille 1953.

Kool-Aid on halpaa, pakkaus maksaa Yhdysvalloissa (2004) 20 senttiä.

Muita käyttötapoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kool-Aidissa on suuri määrä elintarvikeväriä ja sitä on käytetty hiusten ja tekstiilien värjäämiseen. Erityisen hyvin se sopii eläinkuitujen eli jopa langan värjäykseen. Kurt Cobain värjäsi hiuksensa punaisiksi Kool-Aidilla ennen esiintymistään Saturday Night Livessa ja laulaja Pink on tunnustanut käyttäneensä sitä hiusten värjäykseen ennen ensimmäistä konserttiaan.

Ken Kesey ja Merry Pranksters sekoittivat 1960-luvulla LSD:tä Kool-Aidiin kokoontumisissaan. Tom Wolfe kertoi asiasta kirjassaan The Electric Kool-Aid Acid Test.

Kool-Aid yhdistetään myös vuoden 1978 Jonestownin joukkoitsemurhaan. Kansan Temppelin johtaja Jim Jones juotti kannattajilleen syanidilla maustettua viinirypäleenmakuista Kool-Aidia (tai jotain muuta vastaavaa juomaa). Amerikanenglantiin on siitä syntynyt sanonta "drinking the Kool-Aid", joka tarkoittaa jonkin arvostelukyvytöntä kannattamista. Räppäri Ice Cube on julkaissut kappaleen "Drink the kool-aid", sekä Mac Millerillä on kappale nimeltä Kool Aid & Frozen Pizza.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]