Kool-Aid

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kool Aid makuja
Kool-Aidia

Kool-Aid on juomajauhe, jota valmistaa Kraft Foods. Kool-Aid myydään jauheena, joka sekoitetaan veteen ja makeutusaineeseen tai sokeriin. Joissain pakkauksissa makeutusaine on valmiina ja juomaan pitää lisätä vain vesi.

Kool-Aidin kehitti vuonna 1927 Edwin Perkins Hastingsista Nebraskasta. Hän kehitti keinon veden poistamiseksi mehutiivisteestä kuljetuskustannusten vähentämiseksi. Perkins siirsi tuotantonsa Chicagoon 1931 ja se myytiin General Foodsille 1953. Nykyään Kool Aid on Kraft Foodsin tavaramerkki.

Muita käyttötapoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kool-Aidissa on suuri määrä elintarvikeväriä ja sitä on käytetty hiusten ja tekstiilien värjäämiseen. Erityisen hyvin se sopii eläinkuitujen eli jopa langan värjäykseen. Kurt Cobain värjäsi hiuksensa punaisiksi Kool-Aidilla ennen esiintymistään Saturday Night Livessa ja laulaja Pink on tunnustanut käyttäneensä sitä hiusten värjäykseen ennen ensimmäistä konserttiaan.

Ken Kesey ja Merry Pranksters sekoittivat 1960-luvulla LSD:tä Kool-Aidiin kokoontumisissaan. Tom Wolfe kertoi asiasta kirjassaan The Electric Kool-Aid Acid Test.

Kool-Aid yhdistetään myös vuoden 1978 Jonestownin joukkoitsemurhaan. Kansan Temppelin johtaja Jim Jones juotti kannattajilleen syanidilla maustettua viinirypäleenmakuista Kool-Aidia (tai jotain muuta vastaavaa juomaa). Amerikanenglantiin on siitä syntynyt sanonta "drinking the Kool-Aid", joka tarkoittaa jonkin arvostelukyvytöntä kannattamista. Räppäri Ice Cube on julkaissut kappaleen "Drink the kool-aid", sekä Mac Millerillä on kappale nimeltä Kool Aid & Frozen Pizza.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]