Kontupohjan levottomuudet 2006

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kontupohjassa, Karjalan tasavallassa, mellakoitiin 2. ja 3. syyskuuta välisenä yönä vuonna 2006.

Tapahtumat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mellakoinnin taustalla oli ravintolassa tapahtunut venäläisten ja tšetšeenien välinen yhteenotto, jossa ainakin kaksi ihmistä kuoli. Yhteenoton seurauksena kerättiin nimiä adressiin, jossa vaadittiin Kaukasian alueelta tulleiden laittomien siirtolaisten karkottamista.lähde? Lauantaina 2. syyskuuta yli 2000 mielenosoittajaa oli kokoontunut Kontupohjassa tämän asian puolesta. Mielenosoitus muuttui mellakoinniksi, jossa poltettiin autoja ja ryöstettiin kaukasialaisten liikkeitä. Poliisin erikoisjoukot osallistuivat mellakoinnin taltuttamiseen.

Levottomuudet alkoivat keskiviikkoiltana 30. elokuuta 2006 azerbaidžanilaisen Imanovin pitämässä Tšaika-ravintolassa Kontupohjan keskustassa tapahtui kapakkatappelu, jossa kaksi kontupohjalaista sai surmansa. Tappeluun osallistuivat venäläiset asiakkaat, baarimestari ja ravintolan johtaja. Tappelun jälkeen venäläiset poistuivat ravintolasta. Viidentoista minuutin tai puolen tunnin kuluttua ravintolalle ajoi kaksi tai joidenkin tietojen mukaan neljä autoa, joissa oli venäläisten mielestä tšetšeeneiltä näyttäviä henkilöitä ja ravintolanpitäjän ystäviä. He olivat aseistettuja veitsin, pesäpallomailoin ja terästangoin. Yllättämättä niitä, jotka olivat osallistuneet alkuperäiseen tappeluun, kaukasialaiset alkoivat venäläisten näkemyksen mukaan huutaa ”Allahu Akbar” ja lyödä niitä ravintolassa istuvia ja ulkopuolella kulkevia, jotka ulkonäöltään muistuttivat slaaveja.

Arvo Tuomisen TV-dokumentissaan esittämä selvitys näistä levottomuuksista oli seuraava:[1]

»Sinne (Tšaika-ravintolaan) tuli juhlimaan pari juuri vankilasta vapautunutta venäläiskaveria. He kyllästyivät azerbaidžanilaisen baarimikon hitaaseen tarjoiluun ja vetivät tätä turpaan. Tämä soitti paikalle tšetšeenit, joilta hän oli suojelun ostanut. Tšetšeenit hakkasivat kuoliaaksi kaksi sivullista. Poliisit puolestaan eivät puuttuneet asiaan lainkaan, koska tšetšeenit olivat ostaneet suojelun poliisilta. Niinpä kansa nousi spontaaniin kapinaan.»

Loukkaantuneista kuoli kaksi ja sairaalaan toimitettiin yhdeksän, joista sydäntoimintojen palauttamista varten viisi. Hoidossa näistä kuoli vielä kaksi.

Perjantaina väkijoukko hajotti ravintolan ikkunoita ja sytytti ravintolan palamaan vaatien kaukasialaisten karkottamista kaupungista. Ravintolaa pitävien azerbaidžanilaisten lisäksi kaupungissa on torikauppaa käyviä tšetšeeneitä. Mielenosoitukset jatkuivat, ja paikalle tuli laittoman siirtolaisuuden lopettamista kannattavan DPNI:n edustajia Moskovasta. Viranomaiset evakuoivat noin kuusikymmentä kaukasialaissyntyistä Petroskoihin. Yleisradion uutiset kertoivat heidän paenneen.

Paikalta otetuissa videoissa korostuu mielipiteenä se, että paikalliset pelkävät siirtolaisia ja että myös työpaikkojen puolesta palvelualoilla pelätään.lähde?

Paikallinen miliisi ei kyennyt riittävän tehokkaasti hillitsemään kaikkia mielenosoittajia, minkä takia sisäasiainministeriön erikoisjoukko OMON määrättiin paikalle Petroskoista.

Paikalta otetuissa videoissa Karjalan tasavallan presidentti Sergei Katanandov totesi, että järjestys kyllä palautetaan vaikka voimatoimia käyttäen, mutta ensiksi yritetään muin keinoin. Suomalaisten tiedotusvälineiden mukaan myös Kontupohjan paperitehtaan johtaja Vitali Federmesser rauhoitteli mielenosoittajia.

Karjalan sisäministerin mukaan mellakoinnin syyt ovat kaupalliset, mutta moskovalaisen ihmisoikeusjärjestön mukaan etniset. 2000-luvulla kaukasialaisten ja muiden kansojen välit ovat kiristyneet eri puolilla Venäjää, on sattunut useita yhteenottoja ja väkivaltaisuuksia. Myös juutalaisia ja tummaihoisia vastaan on hyökätty. Etniset suhteet ovat kiristyneet myös Karjalan tasavallassa, jonne on muuttanut runsaasti siirtotyöläisiä muun muassa Kaukasiasta ja Keski-Aasiasta.


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Arvo Tuominen: Äänisen vettä — road movie Äänisen ympäri. Yle TV 1, 26.12.2011.


Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]