Konstantin Savitski

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Konstantin Savitski, Nikolai Grandkovski, 1902.

Konstantin Apollonovitš Savitski (ven. Константи́н Аполло́нович Сави́цкий; 6. kesäkuuta (J: 25. toukokuuta) 1844 Taganrog - 13. helmikuuta (J: 31. tammikuuta) 1905 Penza) oli venäläinen realistinen taidemaalari.

Varhainen elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Savitskin perhe asui Taganrogin poikakymnaasin rakennuksessa, jossa hänen isänsä toimi lääkärinä. Frankovkassa perhe vietti kesänsä. Savitski vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Taganrogissa. Hän näytti kiinnostuksensa taidemaalaamista kohtaan jo varhain lapsena. Asovanmeren rannalla aikaa viettäessään perheensä kanssa hän rakasti tehdä luonnoksia, ja piirustustunnit olivat hänen suosikkejaan kymnaasissa.

Konstantinin ollessa viidennellä luokalla Taganrogin kymnaasissa hänen teini-ikäisen elämänsä muuttui yllättäen. Molemmat hänen vanhemmistaan kuolivat yhtäkkiä. Konstantinin otti hoteisiinsa tämän eno, joka asui nykypäivän Latviassa, ja josta tuli hänen huoltajansa. Siellä ollessaan hän men yksityiseen sisäoppilaitokseen, josta valmistui vuonna 1862 ja lähti Pietariin opiskellakseen Keisarillisessa taideakatemiassa. Henkilökohtaiset kontaktit Venäjän kulttuurin merkkihenkilöihin - Ilja Repiniin, Ivan Šiškiniin, Viktor Vasnetsoviin, Mark Antokolskiin, Vasili Stasoviin, Nikolai Karamziniin - vaikuttivat suuresti nuoren taiteilijan kehitykseen.

Koulutus ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Munkki, 1897
Ikonikulkue
Savitskien talo Taganrogissa

pian Savitskista tuli yksi Keisarillisen taideakatemian parhaista opiskelijoista. Hänen opiskeluvuosinaan tekemät työt toivat hänelle hopeamitaleja ja teoksestaan "Kain ja Abel" vuodelta 1871 hän sai kultamitalin.

Valmistumisensa jälkeen Keisarillisesta taideakatemiasta ja kahden ulkomailla vietetyn vuoden jälkeen taiteilijasta tuli Vaeltajien yhteistyökumppani. Teos "Rautatien korjaaminen" oli ensimmäisiä maalauksia tuolta ajalta, jossa kuvattiin työväenluokan elämää.

Konstantin Savitski teki yhdessä Ivan Šiškinin kanssa kuuluisan teoksen Aamu mäntymetsässä. Alkuperäisessä Vaeltajien näyttelyssä maalaus asetettiin esille kahden taiteilijan, Konstantin Savitskin ja Ivan Šiškinin, tekemänä. Savitskin oletettiin maalanneen karhut ja Šiškinin metsän, mutta myöhemmin on käynyt ilmi, että mäntymetsän luonnoksen tekivät niin Savitski kuin Šiškin. Myöhemmin Savitski poisti signeerauksensa teoksesta ja nykyisin sitä pidetään yksinomaan Šiškin teoksena.

Valmistumisensa jälkeen Keisarillisesta taideakatemiasta taiteilija omisti yli 20 vuotta elämästään taiteen opetukselle Moskovan, Pietarin ja Penzan taidekouluissa. Vuonna 1897 Konstantin Savitskista tuli Keisarillisen taideakatemian jäsen.

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Konstantin Savitski.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Konstantin Savitsky