Kongsberg (yhtiö)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kongsberg
Perustettu 1814

Kongsberg on norjalainen teollisuuskonserni, joka on perustettu vuonna 1814. Sen liikevaihto oli vuonna 2006 noin kolme miljardia Norjan kruunua, ja henkilöstöä sillä oli 1 550. Norjan elinkeino- ja kauppaministeriö omistaa yhtiön osakkeista puolet.[1]

Konsernin pääosa on Kongsberg Defence & Aerospace (KDA). Sen päätuote on ollut meritorjuntaohjukset, etenkin Penguin, jonka toi markkinoille 1970-luvun alussa Kongsberg Våpenfabrikk -yhtiö. KDA:ssa työskentelee 1 400 henkilöä.lähde?

KDA harjoittaa avaruusalusten laitteiden ja rakenteiden tuotantoa itse ja Kongsberg Spacetec -tytäryrityksen kautta.[2] KDAn ja Norjan valtion omistama Kongsberg Satellite Services operoi satelliittien maa-asemia Tromsøssä. Yhtiö tekee Ariane 5 -raketin osia.lähde?

22. marraskuuta 2008 avattiin uusi KDA:n tehdas, joka valmistaa osia Norjan tilaamiin Lockheed F-35 Lightning II -hävittäjälentokoneisiin.[3]

Tammikuussa 2018 kerrottiin, että Kongsberg ja Patria perustavat uuden yksikön. Se tulee kehittelemään ilmatorjunta-aseistusta, lähinnä ohjuksia, sijaintipaikkanaan Tampere.[4] Heinäkuussa 2018 kerrottiin Kongsbergin ostavan Rolls-Roycen Marine-yksikön, johon kuuluvat myös tehtaat Raumalla, Turussa ja Kokkolassa[5].

Tuotteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]